ANALIZA: Zimska ciklona donijet će snijeg Gorskom kotaru, Kvarneru orkansku buru

Još uvijek se nismo riješili niti ostataka protekle ciklone koja je obilne oborine donijela na većem području Hrvatske (izuzev Slavonije), a već moramo najaviti novu, koja će, sada je to gotovo sigurno, donijeti prvi snijeg području Gorskog kotara te Like, dok poneka pahulja možda zaleprša i u nizinama.

Priprema se prava zimska situacija u kojoj će doći do formiranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku, koji će se protezati od Azora do Islanda, dok će se istovremeno sa sjevera spustiti hladna fronta, u sklopu jake ciklone koja će biti nad Skandinavijom.

Dolaskom fronte do Alpa doći će do formiranja sekundarne ciklone na Sredozemlju, s centrom ili u Ligurskom ili u Tirenskom moru (modeli još nisu suglasni) koja će donijeti mjestimice obilnije oborine. Ciklona će dodatno povući hladan zrak sa sjevera zbog čega će se snježna granica spustiti posvuda u Gorskom kotaru, a ostvari li se u potpunosti trenutna sinoptička situacija, snijeg je moguć i u istočnom riječkom prigradu iznad 700 metara, dok se susnježica na istom području može spustiti i na oko 350 metara visine. Snijeg uz obalu nije realno očekivati.

Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu ponedjeljka, a zatim će na Kvarneru njih brzo zamijeniti olujna ili čak i orkanska bura, jer će ciklona odmaknuti prema jugu Italije. Prethodit će joj umjereno do jako jugo i jugozapadnjak tijekom nedjelje.
Za više detalja o količinama oborina valja još malo pričekati jer višerezolucijski modeli nisu još “dohvatili” ponedjeljak.

Naslovna: Sinoptička situacija po modelu GFS za ponedjeljak u 4 sata, wetterzentrale.de

Sličan sadržaj