Supertajfun Haiyan neslužbeni rekorder po najnižem tlaku

Tropski monstrum iz 2013. godine koji je usmrtio najmanje 6300 osoba na Filipinima, a 1074 osobe se smatraju nestalima, potencijalni je rekorder po najnižem izmjerenom tlaku u nekom tropskom sustavu.

Supertajfun Haiyan prema neslužbenim je mjerenjima imao tlak u centru od 860 hPa, što se nije dogodilo u povijesti mjerenja na Zemlji.

Podatak je neslužben, jer nema ezgaktnog pokazatelja koliki je tlak bio u centru ovog supertajfuna čiji je najjača stalna brzina vjetra bila 315 km/h.

Ovu je informaciju iznijelo Kraljevsko meteorološko društvo iz Velike Britanije putem članka u svom časopisu Weather. Kako na zapadnom Pacifiku više nema letjelica koje se šalju u tropske sustave, do zaključka su došli analizirajući tropske sustave koji su imali egzaktne brojčane pokazatelje.

Kako piše Crometeo, do tlaka od 860 mb došli na način da su usporedili Haiyan s dva snažna tropska sustava u kojima su i tlak i brzina vjetra direktno izmjereni, a ne procijenjeni tj. izračunati na temelju satelitskih snimki. Riječ je o uraganu Patricia (listopad 2015. nad istočnim Pacifikom) i supertajfunu Megi (listopad 2010. nad zapadnim Pacifikom). Tajfun Megi je, kao dio specijalnog istraživanja tajfuna bio istraživan zrakoplovima. Tlak u središtu uragana Patricia se spustio do 872 mb, a gradijent tlaka je iznosio 8.2 mb po kilometru na udaljenosti do 9 km od središta. Megi je bio površinom veći tajfun od Patricije i s najnižim tlakom od 890 mb, te gradijentom tlaka koji je bio upola manji od onog u uraganu Patricia.

Koristeći te podatke (tajfun Haiyan je po veličini bio „sličniji“ tajfunu Megi nego uraganu Patricia) znanstvenici su razradili tri moguća scenarija da bi odredili najniži tlak u središtu tajfuna Haiyan, polazeći od izmjerenog tlaka od 910 mb na udaljenosti od 28 km od središta. Uzeli su u obzir da se tlak prema središtu smanjivao stopom od 3.5 mb/km, 4.0 mb/km i 4.5 mb/km. U sva tri slučaja su dobili tlak manji od 870 mb. Po srednjem scenariju (gradijent tlaka od 4.0 mb/km) tlak zraka u središtu Haiyana je dosegnuo 861 mb, što je zaokruženo na 860 mb.

Hoće li Svjetska meteorološka organizacija uvažiti ove izračune ili napraviti neke svoje, tek treba vidjeti.

Sličan sadržaj