Anticiklona će oslabjeti: Krajem rujna i početkom listopada stiže kiša

gfsopeu06_189_1

Na sinoptičkoj karti Europe, vidi se, a i osjetimo to na svojoj koži, da je nad našim područjem stabilna anticiklona, koja podržava stabilno i toplo vrijeme. Osim kod nas, ta se anticiklona širi s prostora jugozapada Europe prema Skandinaviji, dok je područje Ujednjenog Kraljevstva, Islanda i Grenlanda pod utjecajem vlažnog i nestabilnog zraka s Atlantika, a koji će do izražaja doći sve više potkraj nadolazećeg tjedna, kada fronte s Atlantika uđu nad europsko kopno.

Vladavina anticiklone, uz dotok toplog zraka s jugozapada Europe rezultirala je toplim vremenom i na našem području. Jutra su hladnija, jer smo ipak u hladnijem dijelu godine, dok se poslijepodne uz puno sunca mjere na većini područja temperature iznad 20°C. Ipak, uz sunce prisutna je i naoblaka mjestimice.

Pretežno vedro vrijeme je na Jadranu i nad zapadom unutrašnjosti. Istočna Hrvatska ima umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar je uglavnom slab.
Temperature zraka su vrlo ugodne, čak mjestimice uz obalu ima dojma i vrlo toplog vremena.
Cres i Hvar mjere 26°C, Bakar i Senj 25°C, Crikvenica, Dubrovnik, Knin, Krk, Pula, Rab, Rabac i Šibenik 24°C, Mali Lošinj, Opatija, Pazin, Rijeka, Split i Zadar 23°C, Bjelovar i Osijek 22°C, Đakovo, Karlovac, Ogulin, Sisak, Slavonski Brod i Zagreb 21°C, Gospić i Otočac 20°C, Crni Lug 18°C, Delnice 17°C te najhladniji Zavižan s 12°C.
Uz toplo vrijeme, niti more nije odviše hladno. Njegova temperatura kreće se od 20°C na sjeveru do 24°C na jugu Jadrana.

Slično vrijeme, bez promjene nastavit će se i do četvrtka. Bit će stabilno, ali uz povremenu mogućnost za više oblaka. Ujutro je u unutrašnjosti i kotlinama Gorskog kotara i Like moguća magla. Temperature vrlo slične trenutnima.

Od četvrtka oblaci će postati češća pojava, zbog spuštanja fronte s Atlantika u sklopu ciklone nad Ujedinjenim Kraljevstvom koja će značajno ojačati na samom kraju tjedna. Njeni oblaci će stići do Sredozemlja, a zatim u jugozapadnoj struji i do našeg područja, tvoreći popularno “riječko” vrijeme.
U takvim okolnostima, oblake očekujemo već od četvrtka, a kišu od petka prvo na riječkom području, a zatim tijekom subote i na ostatku Jadrana i u gorju. Tijekom nedjelje oborine se mogu proširiti i na ostatak Hrvatske. Temperature će u usporedbi s trenutnima pasti.

Sličan sadržaj