Potencijalne nevolje u tropskom Atlantiku, Karl pogodio Bermudu, a Megi “cilja” Tajvan

wp201620_sat

Tropski val lociran nekoliko stotina kilometara od Zelenortskog otočja, loše je organiziran, s ograničavajućom količinom rotacije i grmljavinskih oluja. Pod utjecajem je je umjerenog wind sheara (vjetrova u atmosferi) s temperaturom površine oceana od blizu 29°C. Još jedan ograničavajući faktor je činjenica da je ovaj tropski val preblizu ekvatoru, zbog čega ne može uspostaviti svoju rotaciju.
No ipak, tijekom ponedjeljka ili utorka odmaknut će dovoljno od ekvatora i kretati se u smjeru Malih Antila, ali će sustav biti prebrz što će onemogućiti neko bitnije jačanja pa se tako ne očekuje jači tropski sustav od tropske depresije ili u konačnici tropske oluje, iako je na Karibima sve moguće.

Osim tog potencijala, puno je konkretniji Karl, koji je gotovo snagom uragana 1. kategorije pogodio Bermudu, iako ne i direktno prešao preko otočja. Donio je obilnu kišu i snažan vjetar, a zatim se udaljio u smjeru sjeveroistoka te se trenutno nalazi na otvorenom Atlantiku uz kretanje u smjeru Islanda pa će ubrzo i izgubiti tropska svojstva, iako je sustav i dalje snažan i zasigurno će uzburkati sinoptičku situaciju na zapadu Europe.
Osim njega, prisutna je i Lisa, koja je izgubila tropska svojstva, a nekoliko je puta prošla stadij od tropske depresije do tropske oluje i obratno.

Pacifik
Na istočnom Pacifiku, nešto više od 1000 km od meksičke obale nalaze se dva tropska vala, jako dobro organizirana i koji će idućih dana postati potencijalna opasnost za Meksiko, iako još nema konkretnih prognoza što bi se moglo događati u idućih 5 do 6 dana.

Zato je na zapadu konkretno da konkretnije ne može biti. Prema Tajvanu se kreće tajfun Megi, koji je trenutno 2. kategorije uz brzinu od 175 km/h. Prema prognozama, dalje će jačati na 3. kategoriju, a udar na kopno Tajvana bit će direktan, trebao bi se dogoditi do sredine tjedna. Mala je vjerojatnost da će tajfun jačati i na 4. kategoriju iako ima gotovo savršene uvjete: temperaturu površine oceana od 30°C, malo visinskog vjetra i veliku količinu vlage.

Posljednje što je Tajvan trebao je još jedan tajfun. Podsjećamo, ovo je već 3. tajfun u mjesec dana koji direktno ili indirektno pogađa otok. Supertajfun Meranti pogodio je jugozapad zemlje, poginulo je dvoje ljudi, a gotovo milijun ostalo bez struje. Uslijedio je napad na sjever kroz tajfun Malakas, da bi se sada radilo o direktnom udaru još jednog snažnog tajfuna.

Sličan sadržaj