Anticiklona slabi, oblaci već stigli

vijest

Ogranak koji nas je zahvatio kao posljedica djelovanja anticiklone na sjeveroistoku Europe polako slabi i svoje mjesto ustupa poremećajima sa zapada Europe. Stabilno vrijeme potrajalo nam je tek koji dan, a posebno je sunčano i toplo bilo tijekom četvrtka.

U PGŽ najtopliji je bio Rab sa 26°C, slijedili su Rijeka i Mali Lošinj sa 25°C, Omišalj sa 24°C, dok oblaci nisu dozvoljavali podizanje temperature u Gorskom kotaru pa je tamo mjereno uglavnom ispod 20°C.
Hvar je bio najtopliji u Hrvatskoj sa čak 28°C, odmah za njim bili su Dubrovnik i Ploče pa čak ni Zavižan nije imao odviše nisku temperaturu u najtoplijem dijelu dana. Izmjereno je 15°C.

Sunce će idućih dana biti sve rjeđa pojava, jer su već stigli oblaci povezani s izraženim poremećajem s Atlantika koji širi svoju dolinu u Sredozemlje. To se posebno odnosi na područje Kvarnera.

Na Kvarneru od petka do ponedjeljka pretežno ili promjenjivo oblačno s čestom kišom, koja će nerijetko biti i obilnija, tako da nemamo dobre vijesti za sve one koji planiraju ovaj vikend put Viškova u večernjim satima.

Općenito se na većini područja očekuje vrlo nestabilno vrijeme s čestom kišom i pljuskovima, a ne treba iznenaditi ako u periodu odd petka do utorka lokalno na Kvarneru padne i do 100 mm kiše. Nema pravila gdje bi mogla pasti tolika količina kiše, jer će potencijala za obilne oborine imati i riječko područje i otoci.
U Gorskom kotaru osjetno manje oborine u navedenim danima, razlog je jednostavan, poznato jugozapadno strujanje od kojeg uglavnom profitira Rijeka i okolica, ali u ovom slučaju dobit će nešto i otoci. To ne znači da će Gorski kotar proći bez kiše, upravo suprotno, i tamo će postojati mogućnost za lokalno jaču kišu, ali u puno izoliranijem slučaju nego na Kvarneru.

Dok ovo pišemo, oblaci već pristižu, u petak ujutro na otocima možda već i padne koja kap kiše, a do navečer će se područje slabe i povremene kiše proširiti na cijeli Kvarner. Jača kiša će u noći na subotu zahvatit će veći dio PGŽ, a posebno riječko područje.
Subota će biti vrlo kišovita podbno na Kvarneru, ali lokalno i u Gorskom kotaru može pasti više kiše.
U nedjelju će oborinama slabog do umjerenog intenziteta biti zahvaćena cijela županija.
Nakon dva dana s obilnijom kišom, ponedjeljak će biti promjenjiv i nestabilan uz mogućnost pljuskova, ali se jače oborine više ne očekuju.
Što se vjetra tiče, pažnju treba obratiti na umjereno do jako jugo s olujnim udarima na jugu Kvarnera, dok sjevernije, posebno na riječkom području, vjetra južnog smjera gotovo da i neće biti. U Gorskom kotaru probleme bi mogao predstavljati umjeren do jak, možda čak i na udare olujan jugozapadnjak.

U odnosu na naš posljednji tekst došlo je do promjene. Prvotno se činlo da će kiša potrajati i cijeli idući tjedan, no trenutno je na prognostičkim kartama druga situacija.
Od utorka modeli vide stabilnije i prema kraju tjedna sve toplije vrijeme.

Dakle, zaokružimo misao. Od petka do utorka u PGŽ vrlo nestabilno, česta kiša, pljuskovi, lokalno obilnije oborine, više na Kvarneru. Bit će i dosta vjetra, a temperature se neće odviše spustiti.
Od utorka stabilnije, sunčanije i toplije, ali ljetnih temperatura neće biti.

Sličan sadržaj