Anticiklonalni blok na pravom mjestu, a snijega nema. Zašto je tome tako?

Rtavn001

Ako se sjećate, pred kraj 2015. godine dogodilo se nešto jače zahladnjenje zahvaljujući anticiklonalnom bloku koji se protezao od Skandinavije pa sve do nas, gdje je s prednje strane anticiklone, po njenom istočnom rubu, koja se vrti suprotno od kazaljke na satu, u naše krajeve stigao osjetno hladniji zrak. Kako smo i sami bili dio te velike anticiklone, očekivano su izostale i oborine.

Tada smo spominjali da je za nastanak prave zimske situacije potrebno da je blok zapadnije, po mogućnosti na Atlantiku i da se proteže skroz do Islanda ili Grenlanda.
Kao što se vidi i iz naslovne slike, blok smo dobili na dobrom mjestu, proteže se do Islanda i uskoro ćemo početi dobivati sve hladniji zrak koji će se spuštati sa sjevera i sjeveroistoka.

Međutim, isto tako je iz istog prikaza vidljivo da na ovu nadolazeću hladnoću nema prave “podrške” iz Sredozemlja, gdje bi idealna situacija bila postojanje ciklone u Ligurskom moru koja bi sa svoje prednje strane donosila oborine, a sa stražnje povlačila već pristiglu hladnoću. Takva situacija bi garantirala snijeg do mora i na Kvarneru.

To se ne događa, ciklona je prejužno, a uskoro će biti preistočno pa će se iz Jonskog mora premjestiti u Crno more, a tada više neće pristizati niti naoblaka.

Istok Europe dobit će i obilniji snijeg, a našem području preostaje čekanje do neke nove prilike, iako će zahladnjenje koje se već počelo osjećati biti prilično intenzivno.

Naslovna: Aktualni položaj sustava nad Europom, model GFS, wetterzentrale.de

Sličan sadržaj