Uragan Alex pogodio Azore / Najraniji udar na kopno na Atlantiku u proteklu 61 godinu

alex-modis-1420Z-1.15.16

Neobična zimska tropska aktivnost na Atlantiku pomalo jenjava, ali će zasigurno ostati zapisana u knjigama. O uraganu Alex i njegovom pojavljivanju u blizini Azora već smo pisali.

Ojačao je tijekom četvrtka na uragan 1. kategorije i pogodio otok Terceiru, na središnjim Azorima, vjetrom čiji su udari dosezali 60 čvorova. Nije bilo štete prilikom prelaska preko otoka, a uragan je zabilježio još jednu natuknicu u povijesti atlantskih uragana – Zadnji put se prije 61 godinu dogodilo da Atlantik ima uragan koji u siječnju udara na neko kopno.

Po prolasku Azora brzo je izgubio tropska svojstva, ali povijest će ga pamtiti.

Ostala tropska područja
Drugi “šok-uragan” ovog mjeseca zabilježen je u Centralnom Pacifiku. Uragan Pali trajao je 8 dana i za to vrijeme dosegao 2. kategoriju. Postao je najranijom tropskom olujom i najranijim uraganom koji se razvio ovako rano u godini između datumske granice i Amerika i najbliži ekvatoru.
Do sada su u povijesti zabilježena samo dva slučaja uragana u središnjem Pacifiku u siječnju, a oba su bila udaljenija od ekvatora nego Pali.

Ni Pali više nije aktivan pa trenutno svjetsku tropsku aktivnost zastupa samo ciklon Victor koji brzo jača, a do kraja tjedna uhvatit će i 4. kategoriju. Ne prijeti nijednom kopnu dok se kreće 800 km istočno od otoka Tutuile (Američka Samoa).
Nastavit će svoje kretanje u smjeru juga idućih dana pa bi trebao i oslabjeti.

Naslovna: Alex na satelitu; Izvor: NASA

Sličan sadržaj