Arktički zrak prijeti novim nakupinama leda na Nijagarinim slapovima


Drugi val Arktičkog zraka koji stiže pred kraj mjeseca, ponovno bi mogao dati sliku zaleđenih slapova Niagare koje smo gledali prije nekoliko dana. Početkom siječnja polarni vrtlog donio je ispodprosječne temperature zraka, ledio protok vode za turističku atrakciju i stvarao značajne nakupine leda. Nakon tjedan dana stigao je topliji zrak, koji je rezultirao otapanjem leda. Dolaskom leda pred kraj mjeseca ipak se ne očekuje da će nastati blokada kao početkom siječnja.

29. ožujka 1848. masivna količina leda smanjila je moćne Niagarine Slapove na kapaljku, rijetka pojava koja je trajala gotovo 40 sati.
Stanovnici su prvi primjetili jezivu tišinu slapova, u kojima je bilo tako malo vode koja se jedva spuštala niz slapove tijekom večeri 29. ožujka.

U satima koji su uslijedili, izvješće Državne skupštine u New Yorku navodi da su ljudi bili u mogućnosti dohvatiti pištolje, bajunete i Tomahawke – sve umjetnine iz rata 1812-1877 od izložene u riječnom koritu. Obližnji mlinovi i tvornice strojeva, koji koriste energiju proizvedenu iz Slapova, morale su biti zatvorene. Situacija se vratila u normalu, u noći 31. ožujka, kada je led razbijen i voda je ponovno krenula niz slapove.

Photo/Eileen Koteras Elibol

Sličan sadržaj