Australija: Tropski ciklon Quang i jaka ciklona prijetnja zapadnoj i istočnoj obali

650x366_04301629_hd21

Oslabljeni tropski ciklon Quang i vantropska ciklona pogodit će suprotne strane kontinenta tijekom ovok vikenda.

Quang je prijetnja Zapadnoj Australiji jer donosi obilnu kišu i snažan vjetar, a oborine mogu uzrokovati poplave. Istovremeno, ciklona na istoku zemlje donosi kišovito vrijeme Queenslandu i Novom Južnom Walesu.

Tropski ciklon Quang na vrhuncu svoje “moći” bio je u četvrtak, kada je stalna brzina bila gotovo 215 km/h (3. kategorija intenziteta). Nakon toga, ušao je u područje snažnijih visinskih vjetrova koji su ga značajno oslabili, a taj trend nastavio se i danas, kako je ciklon prilazio obali Australije.
Trenutno se nalazi nad kopnom, a još uvijek se radi o sustavu snage tropske oluje. Može donijeti i do 100 mm kiše pogođenom području.

S druge strane Australije, ciklona će samo dodatno pogoršati situaciju, jer su pred samo nekoliko dana upravo dijelovi istočne Australije lokalno dobili izmeđuu 250 i čak 500 mm kiše. Ciklona je sporopokretna što samo pogoduje obilnijim oborinama. Za razliku od prošle ciklone, koja je prošla istom putanjom, a o čemu smo već izvještavali, s ovom ciklonom isključuje se mogućnost veće materijalne štete uzrokovane vjetrom.

Do kraja vikenda, sustav će napustiti blizinu obale Australije pa će se i vremenski uvjeti poboljšati.

Naslovna: Grafički prikaz meteorološke aktivnosti u Australiji. Izvor: accuweather.com

Sličan sadržaj