Australiji i Novom Zelandu prijete tropski cikloni

trojka

Malo su se zahuktala tropska zbivanja na južnoj polutci. Aktivna su 3 troopska sustava, od kojih dva direktno prijete kopnu Australije i Novog Zelanda.

TROPSKI CIKLON GILIAN
Tropski ciklon Gilian nalazi se u zaljevu Carpentaria, uz samu obalu poluotoka Yorka. Stalna brzina vjetra iznosi 65 km/h, kreće se u smjeru jugoistoka pa se očekuje da bi kroz 12 ili 24h mogao nakratko završiti na teritoriju pokrajine Queensland.
Potom se opet očekuje izlazak sustava u zaljev Carpentaria uz dodatno jačanje, gdje bi nastavio svoje kretanje put jugozapada s konačnim ciljem na Sjevernom Teritoriju, uz slabljenje. Raspad bi trebao usliediti nakon četvrtka.
Australsko kopno naći će se na udaru jake kiše i vjetra, ali se ne očekuju vee posljedice.

TROPSKI CIKLON HADI
Istočno od Australije, u smjeru sjeverozapada kreće se tropski ciklon Hadi. Također mu je stalna brzina vjetra od 65 km/h, ali treba uzeti obzir da trenutno u Koraljnom moru, iznad kojeg se kreće, postoje povoljni uvjeti za daljnji razvoj i jačannje, što prognostički modeli i vide. Rub ovog sustava, tijekom srijede bi mogao zahvatiti sam jug Solomonskih otoka, ali se ne očekuju veće štete.
Potom se vidi okretanje smjera prema jugu, uz nesmanjenu snagu, a gdje će se dalje Hadi kretati, preostaje za vidjeti.

TROPSKI CIKLON LUSI
Tamo gdje prestaje zadnji trag ciklona za Hadi, prognoziran za petak, nalazi se trenutna pozicija tropskog ciklona Lusi. Za razliku od svojih prethodnika, ovaj ciklon je snažan, ne govorimo još o kategorijama, ali stalna brzina vjetra od blizu 90 km/h dovoljno govori za sebe. K
Kreće se prema Novom Zelandu, a nakratko će, dok još bude dalje od Novog Zelanda ojačati i na ciklon vrlo snažne 2. kategorije. Do petka će se njegov utjecaj osjetiti na Novom Zelandu, ali će ipak uspjeti oslabiti prije nego dođe do Sjevernog otoka.
Tropski sustavi ovako daleko na jugu nisu baš česta pojava, a ovaj će Novom Zelandu donijeti kišu, vjetar i valove.

Sličan sadržaj