Iznadprosječno toplo vrijeme i u tjednu pred nama, brza promjena sredinom tjedna

Sinoptička situacija nad Europom

Nakon uglavnom stabilnih vremenskih prilika proteklog tjedna, u novi ulazimo sa sličnim opisom uz nešto veći naglasak na promjenjivo vrijeme.

Trenutno se nalazimo pod utjecajem grebena anticiklone koja se centrom nalazi oko Irana dok se na suprotnoj strani (po sjeverozapadu Europe) smjestio ciklonalni sustav od kojih se jedan od centara (ciklona) smjestio južno od Irske te svoju frontu trenutno gura prema Španjolskoj i Francuskoj.

Tijekom idućeg dana fronta bi trebala stići do Alpa gdje bi se trebao formirati oslabljeni sekundarni centar, a koji nama pritom donosi novu kišu te nešto hladnije vrijeme. Međutim, taj će se sekundarni centar sporo premještati preko nas zbog naglog jačanja nove anticiklone po istoku Europe što će ujedno sekundarnom centru onemogućiti kretanje dalje na istok, a samim time i cijelom sustavu koji će se naći u blok poziciji. Situaciju u kojoj sa svih strana ciklonu okružuju anticiklone zovemo blok situacija jer naprosto ciklonalni sustav nema gdje dok dovoljno ne ojača ili neka anticiklona oko njega ne oslabi, stoga će samim time kretanje tog sustava biti vrlo otežano. Po trenutnim modelima fronta te ciklone vjerojatno bi stigla do nas tek krajem tjedna, no promjene su uvijek moguće.

Ponedjeljak donosi promjenjivo vrijeme uz malo sunca, no kiše ne bi trebalo biti ili samo poneka kap. Jugo će tijekom dana u Gorskom kotaru puhati slabo do umjereno dok na Kvarneru tek primjetno. Jutarnja temperatura na Kvarneru između 8 i 13 °C, lokalno do 16 °C, a u Gorskom kotaru od 7 do 12 °C. Tijekom dana na Kvarneru između 16 i 21 °C, a u Gorskom kotaru 15-20 °C, na krajnjem istoku i koji stupanj više.

U utorak uglavnom cijeli dan umjereno do pretežno oblačno, no kiše može biti tek lokalno i u vrlo malim količinama. Jugo u jačanju pa će puhati slabo do umjereno, krajem dana na moru dizanje i na jako. Jutarnja temperatura na Kvarneru između 7 i 12 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 5-10°C. Tijekom dana na Kvarneru od 15 do 20°C, a u Gorskom kotaru 13-18 °C, lokalno koji stupanj više na istoku.

U srijedu tijekom jutra i u prvom dijelu dana valja očekivati prolazak oslabljene fronte s kojom može biti umjereno jake kiše, pritom bi najviše oborina palo oko Učke i Ćićarije te riječkom zaleđu uz nešto više od 15 mm. Ostatak područja znatno manje oborina. Do prolaska fronte puhat će umjereno jugo, a zatim mirno. Jutarnja temperatura 10-15 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru slično, između 10 i 15 °C. Tijekom dana na Kvarneru 16-20 °C, a u Gorskom kotaru 14-19 °C.

Do kraja tjedna zadržat će se promjenjivo vrijeme. Oblaka neće nedostajati, ali bit će i sunčanih sati. Lokalno može biti slabih nestabilnosti no uglavnom zanemarivo. Temperature zraka uglavnom oko ili malo iznad prosjeka za doba godine.

Sličan sadržaj