Barbara – od tropske oluje do uragana kategorije 4 unutar 24 sata

Ubrzo nakon što je postao prvi veliki uragan na istočnom Pacifiku (kategorija 3 ili više), Barbara je u utorak dosegla status kategorije 4 i prognozira se da će postati kategorija 5 s jačinom vjetrova od najmanje 250 km/h.


U ponedjeljak, Barbara je brzo postala prvi uragan sezone 2019. u istočnom Pacifiku i sada je uragan koji je to postao samo 24 sata nakon što je sve započelo kao tropska oluja.

Tropska oluja Alvin pomogla je otvoriti put Barbari i povući tropsku vlagu dalje sjeverno od ekvatorijalne regije. To je stvorilo idealno okruženje za tropsku oluju koja je dobila snagu za brzo prerastanje u uragan.

S obzirom na predviđenu putanju Barbare, koja će ju zadržati u toplim vodama, uz obilje tropske vlage tijekom sredine tjedna, očekuje se da će postati uragan kategorije 5!

Uragan kategorije 5 je najmoćnija tropska oluja na ljestvici Saffir-Simpson Hurricane Wind.

Barbara može postati treći najraniji uragan kategorije 5 u istočnom Pacifiku, prema Nacionalnom centru za uragane.

Prva je bilo Ava 1973., a Celia 2010. Ava je postala uragan 5. kolovoza 7. lipnja, a Celia je 25. lipnja ojačala u 5. kategoriju.

Međutim, Barbarina sjeverozapadna putanja će ovaj uragan progurirati sve više hladnijim vodama istočno od Havaja, kasnije ovog tjedna, što će dovesti do njezina slabljenja.

Vode su toplije od prosjeka na Havajima, ali vjerojatno nisu dovoljno tople da izdrže tropsku oluju, a kamoli uragan u ovom trenutku sezone.

Sličan sadržaj