UTORAK U ZNAKU FRONTE | Lokalno zabilježene grmljavinske nestabilnosti praćene tučom pa čak i pijavica na sjeveru Hrvatske

Nakon niza vrućih dana, utorak je donio i sparinu zbog približavanja oslabljenog frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe.

Sredinom dana došlo je do lokalno jačeg razvoja naoblake u Sloveniji, Austriji i Italiji, a s odmicanjem poslijepodneva, do jačeg razvoja oblaka došlo je i na području PGŽ te u Istri.

U kasno poslijepodne nad Ćićarijom je došlo do jačeg razvoja oblaka. Tako je na postaji u Velim Munama palo 26 mm kiše, a zabilježena je i jaka tuča, dok nigdje drugdje kiše nije bilo u nekim mjerljivijim količinama.

Vele Mune, foto: Kristina Mihočić

Poremećaj je kratko utjecao na vrijeme te brzo odmaknuo na istok, ali je uzrokovao pad temperature zraka. Na Platku se tako živa u termometru spustila na samo 18°C, Velim Munama 21°C, a i na riječkom području temperatura se spustila i oko 5°C, u odnosu na sredinu dana.

Osim u manjoj mjeri kod nas, lokalno izraženijih nevremena bilo je i na sjeveru Hrvatske. Tako je u Murskom Središću zabilježena i kopnena pijavica ili tromba.

Pijavica u Murskom Središću

Nevremena je bilo i u Sloveniji, gdje je veća količina kiše lokalno uzrokovala i bujične poplave.

No, za unutrašnjost Hrvatske glavno tek slijedi, obzirom da veća oborinska masa prilazi sa zapada. Lokalno može također biti jačih grmljavinskih nepogoda.

ARSO oborinska animacija

Na Kvarneru je po prolasku fronte ojačala bura koja će tijekom srijede biti umjerena i jaka na poznatim lokacijama i s olujnim udarima. Zadržat će se vruće i sparno, u gorju i manje vruće, a pljuskovi su mogući u gorju te ponegdje i na sjevernom Jadranu.

Sličan sadržaj