Sezona monsuna u Indiji | Na području Mumbaija u nekoliko dana palo je 500 mm oborine

Dok sjeverozapadna Indija s nestrpljenjem očekuje prijeko potrebne količine oborina, poplave će biti glavna briga za područja od Odisha do Madhya Pradesh, a istočni Maharashtra dobit će najveće padaline u sezoni monsuna na mnogim lokacijama.

Mjesta koja će biti pod najvećim rizikom od poplava uključuju Bhilai, Raipur, Nagpur, Chhindwara i Jabalpur. Količina padalina od 125-250 mm bit će gotovo ustaljena do četvrtka.

Ova monsunska epizoda ima potencijal se stacionirati iznad sjeverne Indije od petka do kraja vikenda. Tijekom tog razdoblja očekuje se dodatno poplavljivanje. Obilne oborine ovog tjedna će također donijeti rizik od poplava u zapadnom Maharasthri uključujući i Mumbai.

Unatoč kasnijem početku monsuna, obilne kiše u posljednjim danima lipnja već nadoknađuju raniji manjak oborine.


Na području Mumbaija, od petka do ponedjeljka, palo je oko 500 mm oborine, uzrokujući poplave i značajne poremećaje u putovanju diljem grada.
Mjesta na zapadu, prema Pakistanu, ovog tjedna dobit će samo vrlo lokalizirane oborine, dok monsun ostaje na istoku.

Količina kiše u cijeloj regiji bila je za 30-ak % niža od prosječne tijekom mjeseca lipnja, a u nekim dijelovima i za više od 60 % ispod prosjeka.

Lokalne grmljavinske nestabilnosti prevladavat će se nad sjeverozapadnom Indijom od četvrtka do nedjelje, i upravo zbog tog lokalnog karaktera većina će mjesta ostati suha tijekom tog razdoblja.

Ljudi se probijaju kroz vodenu bujicu u Mumbaiju, Indija, u ponedjeljak, 1. srpnja 2019. Indijska monsunska sezona traje od lipnja do rujna. (AP Foto / Rafiq Maqbool)

Sličan sadržaj