Bez ljeta, uz dosta kiše i u novom tjednu

Rtavn001

Već smo na nekoliko mjesta primili upit “kad će ljeto početi”. Odgovor je da je počelo, i klimatološko, a jučer i ono kalendarsko. Problem je jedino da stvaro stanje ne odgovara onom klimatološkom i kalendarskom.

Nakon što smo početkom lipnja osjetili prvi val ljetnih vrućina, fronte i bura, ljeto su nam “otpuhali” pa već niz dana imamo nestabilno vrijeme s povremenim pljuskovima. Obično se radi o prolaznim oborinama, jedino je jug Dalmacije dobio i konkretne oborine.

Za takav razvoj situacije zaslužna je sinoptička slika u kojoj anticiklona dominira zapadom Europe te tako sprečava sustavima s Atlantika da dođu do nas. Samim time pošteđeni smo i afričke topline u jugozapadnoj visinskoj struji.
Sa sjevera povremeno dođe neka fronta do Sredozemlja koja onda podržava lokalni razvoj nestabilnosti i česte pljuskove. Ništa novoga na kartama nema ni u idućem tjednu.

Od ponedjeljka do srijede u PGŽ će biti promjenjivo oblačno uz mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom, a najizraženije oborine vide se u srijedu, kada lokalno u PGŽ može pasti i do 100 mm kiše.
Zapuhat će ponovno vjetar sjevernih smjerova, bit će svježije uz temperaturu nižu od prosjeka za doba godine.

U četvrtak i petak zbog sjevernog strujanja doći će do prolazne stabilizacije vremena, ali pljuskovi su već mogući u subotu. Takva situacija potrajat će sve dok ne oslabi anticiklona sa zapada Europe i ne onemogući nekom atlantskom prodoru prolaz na jugozapad kontinenta, tj. do Sredozemlja.

Tada će se otvoriti put južnoj struji iz Afrike prema našim krajevima, a to je moguće tek za više od 7 dana, naravno, ukoliko opstane na kartama.

Sličan sadržaj