Bez veće kiše, ali bar nema više sparine

1013612_1029998757031084_4430373010294110154_n

Napokon, reći će mnogi. Nakon niza ne toliko vrućih koliko sparnih dana u PGŽ, došao je red i za posljednju ciklonu kalendarskog ljeta koja se stvorila na jugoistoku Europe, koja je uz frontalni poremećaj koji se premještao u dane vikenda, donijela i očekivani pad temperature, malo kiše, ali još više vjetra sjevernih smjerova u PGŽ.

Na Kvarneru se ova promjena očitovala kroz dosta oblaka, malo kiše, ali uz znatnije jačanje bure, posebno tijekom nedjelje. Pao je tek koji milimetar oborine, u Rijeci upravo taj 1 mm, a u Rabu tek desetinka milimetra. Na ostalim službenim postajama Kvarnera kiša nije evidentirana čak ni u tragovima.
U Gorskom kotaru oborina je ipak bilo malo više. U Delnicama 2, Crnom Lugu 3, a u Pargu 6 mm.

Zato vjetra nije nedostajalo, a na Kvarneru su mjestimice mjereni i olujni udari, zbog čega je dolazilo ili dolazi i do zabrana u prometu. Trenutno (02h) se južnije od Senja ne može, dok je od Bakra do Senja zabrana za 1. i 2. skupinu vozila, a na A7 od Drage do Šmrike za 1. skupinu vozila.
Na riječkoj obilaznici ima jake bure na mostu Rječina, isto kao i jakog sjeveroistočnjaka od Kikovice do Tuhobića, ali se vozi uz ograničenje brzine.
U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen (Pag) i Stinica-Mišnjak (Rab) te katamarani na liniji Rijeka-Mali Lošinj i Novalja-Rab-Rijeka.
Bura je podno Velebita tijekom nedjelje imala mjestimice čak i orkanske udare, i to preko 150 km na sat, a zbog razlika u tlaku između anticiklone koja je zavladala područjem i ciklone na jugoistoku, njeno djelovanje proširilo se i na Dalmaciju. Slabljenje bure očekuje se u drugom dijelu ponedjeljka na sjevernom dijelu.

Uz buru, došlo je i do pada temperatura. Nakon 30 stupnjeva u subotu, u Rijeci je u nedjelju izmjereno 24°C. U Malom Lošinju je nedjelja bila hladnija za 2°C (25.2°C), a u Rabu 5°C (25.3°C). Zahladnjenje se najviše osjetilo u gorju, temperatura je pala na području Gorskog kotara 5 do 10°C, a u Pargu je izmjerena najviša dnevna temperatura od 15°C.
I u moru je osvježilo. Izmjerene su temperature 20 d0 22°C na Kvarneru.

Dalmacija ni tijekom nedjelje nije bila pošteđena vrućina, ali je temperatura bila u granici do 30°C. Najviše kiše od ovog poremećaja u Hrvatskoj palo je na području Like i zapadne Slavonije. U Gospiću je tako izmjereno 44 mm kiše, a u Daruvaru 34 mm.

Odmah po odmicanju fronte došlo je do dotoka hladnijeg zraka, ali i postupnog razvedravanja. Hladna i svježa jutra te sunce obilježit će kraj kalendarskog ljeta, s time da će i bura oslabjeti pa će i najviše dnevne temperature malo porasti, ali će biti hladnije nego prije promjene.

Naslovna: Pogled iz Crikvenice na burnu kapu na Velebitu, foto: Dario Grubišić

Munje na Lošinju, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj