Nastavlja se rekordna toplina u 2015. na globalnoj razini

201508

Američka NOAA izašla je s najnovijim ocjenama globalnih temperatura. Kolovoz je imao globalno odstupanje od +0.88°C, što je treće najveće mjesečno odstupanje još od 1880. godine. Veća su odstupanja bila samo u veljači i ožujku ove godine (+0.89°C).
Tako se iz mjeseca u mjesec nastavaljaju rekordi na Zemlji u 2015. godini, a podsjećamo samo siječanj i travanj nisu bili rekordno topli, što znači da je već 6 rekordnih mjeseci iza nas u ovoj godini. Stoga niti ne čudi da je ovogodišnjih osam mjeseci bilo najtoplijih 8 mjeseci otkako se vodi takva evidencija.

Spomenuli smo već globalno odstupanje (kopna i oceana) u kolovozu od +0.88°C u odnosu na prosjek za 20. stoljeće koji iznosi 15.6°C.

Ako razdvojimo kopno i more dobivamo podatak da je odstupanje kopnene temperature bilo +1.14°C veće od prosjeka za 20. stoljeće (13.8°C), a površina temperature mora odstupala je za +0.78°C (prosjek 16.4°C). Ovo je ujedno i najveće odstupanje u povijesti.

Ako bi išli imenovati najtoplije kopnene površine u kolovozu to su svakako bili dijelovi Europe, Afrike, Azije te Južna Amerika. Europa i Afrika su imale srednju mjesečnu temperaturu najvišu još od 1910. godine. Bilo je i hladnijih mjesta od prosjeka u kolovozu, Aljaska, zapadna Kanada, središnji SAD i zapad te juhoistok Azije.

U oceanu je iznadprosječna toplina bila rezervirana za Tihi ocean, posebno središnji dio (El Nino područje), zatim istočni dio, a iznadprosječno je toplo bilo još i u Indijskom oceanu te dijelu Atlantskog oceana.

Gledano po polutkama, na Sjevernoj je odstupanje bilo +1.03°C, a na Južnoj +0.73°C. U oba slučaja radilo se o novim rekordima.

Za kraj još malo statistike koja govori dovoljno bez da smo išta više napisali. Ovogodišnji je kolovoz 39. za redom kolovoz topliji od prosjeka, te 366. za redom mjesec topliji od prosjeka.
Zadnji put je kolovoz hladniji od prosjeka bio 1976. godine, a zadnji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka bila je veljača 1985. godine.

Bez sumnje, uza sve navedeno, 2015. će biti (ako već nije) rekordno topla godina na Zemlji.

Naslovna: Odstupanje srednje temperature kopnenih i morskih površina na Zemlji u kolovozu. Izvor: NOAA

Sličan sadržaj