Bez značajne promjene u sinoptici, pod anticiklonom i ovaj tjedan

Izvor naslovne ilustracije : Istramet
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku

Ulaskom u drugi tjedan mjeseca veljače sa sjevera nam se spustila brzinska fronta koja nije bila toliko „izdašna” na području PGŽ pa je palo tek 1 – 10 mm kiše, a u najvišem gorju i malo snijega. Razlog maloj količini oborina leži u nailasku hladnog zraka preko istočnog ruba Alpa čime se ciklona kod Genove nije stigla oformiti pa je osim oblaka u nedjelju bilo tek slabe konvekcije za vrijeme prolaska fronte koja je omogućila i to malo kiše, a kasnije i par kratkotrajnih naleta snijega. Ostatak tjedna čini se mogao bi proći slično kao i prethodnih nekoliko, do vikenda stabilno i iznadprosječno toplo, a zatim vikend hladniji i malo nestabilniji.

Sinoptička situacija

Nakon prolaska fronte, sa zapada nam se upravo približava prostrana anticiklona pa se trenutno nalazimo pod utjecajem tog sustava, a fronta koja se nalazi već kod Turske upravo je potencirala novu ciklonu na tom području. Za naše će područje ta ciklona biti manje bitna, no spomenuli smo je samo iz razloga što će nam biti najbliža u narednim danima, no fokusirat ćemo se na anticiklonu koja će dirigirati vremenom iznad nas.

Centar anticiklone će tijekom utorka biti iznad našeg područja, a zatim će se do petka nalaziti južnije od nas na sjeveru Afrike i time nam uzrokovati nailazak toplog zraka sa sjevera Mediteranskog mora koji zbog prisutnosti anticiklone neće biti obogaćen vlagom pa se vrijeme do petka može smatrati stabilnim i iznadprosječno toplim.

Već u ovim trenucima pisanja teksta, na zapadnoj obali Atlantika nalazi se nova anticiklona koja je spojena grebenom s „našom”, te će se pomicati prema nama do petka kada bi se trebala nalaziti već na jugu Irske. Na svojoj sjevernoj strani (hladnom sektoru) povlačit će hladan zrak i polagano ga spuštati prema središnjoj Europi, no daljnjim pomakom anticiklone prema središnjoj Europi (Njemačka) i hladan će se zrak pomaknuti dalje prema istoku pa je u petak ponovno izgledno da će do nas pristići preko istočnog ruba Alpa što bi u konačnici moglo rezultirati još jednom brzinskom frontom koja vjerojatno neće donijeti obilnije oborine, a ponegdje možda i izostanu.

Prikaz probijanja hladnog zraka (zelena boja) preko istočne strane Alpa u petak. Izvor : Wetterzentrale

Anticiklona će se nastaviti kretat dalje na istok prema Rusiji pa će naše područje ponovno i za vikend biti pod dominacijom iste, no ovoga puta uz zadržavanje hladnog zraka pri sjeveroistočno visinskom strujanju.

Dakle nastavlja se sušno razdoblje i kroz ovaj tjedan, a zadnji mjesec zime zasad ne pokazuje neke znakove značajnog preokreta u sinoptici.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak na čitavom području uglavnom pretežno vedar, samo je u gorju sredinom dana moguća kratkotrajna umjerena naoblaka. Do jutra još uz umjeren sjeverac na čitavom području, a zatim slijedi okretanje na slab povremen zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

U srijedu također pretežno vedro na čitavom području. Na Kvarneru uglavnom bez vjetra, a u Gorskom kotaru od popodne slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U četvrtak već do sredine dana uz umjerenu naoblaku koja će se zadržati do kraja dana, a samo lokalno po zaleđu Rijeke može biti i par kapi kiše ili rosulje. Na Kvarneru će zapuhati slabo jugo, a u gorju umjeren jugozapadnjak s jakim udarima prema kraju dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak kao i prvi dio subote uglavnom oblačni uz slabu povremenu kišicu, a u višem gorju i snijeg koji će se pred kraj oborina spuštati i na ostatak Gorskog kotara. Od subote temperaturno hladnije.

Nedjelja vjerojatno stabilna i zimska, o detaljima za petak i vikend donosimo u trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj