U veljaču ulazimo sa stabilnim vremenom. Povremene kraće oborinske epizode

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Prvi mjesec u 2022. godini cjelokupno nije bio toliko zimski, osim temperaturno pri čemu je u Rijeci bio blago iznad prosjeka, no oborine su „zakazale” veći dio mjeseca pa se suša koja je trajala od ljeta do 11. mjeseca ponovno nastavila i u ovom. Izuzev početka mjeseca i fronte koju očekujemo danas, veljača bi mogla nastaviti trend siječnja pa u nju ulazimo s većinski stabilnim i suhim vremenom.

Sinoptička situacija

I dalje je glavni uzročnik za takvo vrijeme prostrana anticiklona koja je smještena sjeverno od Azora (zapadno od Irske) i koja nas „štiti” od ciklona te svojom rotacijom zraka u sustavu (u smjeru kazaljke na satu) do nas donosi sjeverozapadno visinsko strujanje. Takvo strujanje zraka, slično kao i sjeverno ili sjeveroistočno, uglavnom donosi suhi zrak sa sobom pošto nailazi iz smjera kopna gdje (pogotovo) zimi nema jakog isparavanja, odnosno stvaranja oborina. Najbliža ciklona u ovim se trenucima nalazi na granici s Rusijom, te uz pomoć anticiklone spušta hladan zrak prema nama iz smjera sjeverozapada.

Takvi nailasci hladnog zraka na Alpe znaju u nekim situacijama biti i dobri ukoliko bi se greben anticiklone uzdignuo više prema sjeveru, no i ovoga će puta (kao i prethodna dva) nailaziti prema središnjoj Europi (istoku) pa hladan zrak ponovno neće najprije doći u Genovski zaljev, već će prvo proći preko Bečkih “vrata”. Zbog toga se ciklona kod Genove neće oformiti, i ako zamalo i je, već će se centar oformiti negdje na području zapadne Hrvatske (naše područje) od kuda će brzo krenuti uz obalu Jadrana prema Jonskom moru pa će naše područje ubrzo biti pod sjevernim sektorom ciklone, što u našem slučaju znači buru.

S odmakom ciklone, prema nama će se uputiti anticiklona sjeverno od Azora i to sporim tempom pa bi do kraja četvrtka bili pod utjecajem sjevernog visinskog strujanja koje će uzrokovati lijepo i stabilno vrijeme. Tijekom petka, nakon što se centar anticiklone približi našem području, uputit će se prema sjeveru Afrike, odnosno južno od nas što će potaknuti jačanje jugozapadnog strujanja, ali zbog manjka ciklone falit će oborina pa možemo zaključiti kako nas do kraja ovoga tjedna ne očekuje nikakva značajna promjena vremena.

Vidljivo je zauzimanje Atlantika od strane anticiklone. Toplije boje – viši tlak, hladnije boje – niži tlak. Izvor : Meteociel

Područje Sjeverne Amerike ovog će tjedna ponovno biti na udaru hladnog zraka koji će se prelijevati na sjeverni Atlantski ocean i tamo hraniti nove ciklone, a anticikloni će to biti idealno mjesto za stacioniranje na području Atlantika na sličnoj geografskoj širine kao i naše područje što potencijalno može značiti i duži nastavak ovakvog vremena. Nadajmo se iznenađenju.

Detaljna prognoza za PGŽ

Danas (ponedjeljak) od ranog jutra potpuno oblačno, a sredinom dana stižu i oborine u obliku slabe povremene kiše. U Gorskom kotaru također u početku kiša, a zatim popodne i navečer s prolaskom fronte slijedi nagli pad temperature koji će tamo biti dovoljan za stvaranje snježnog pokrivača do 650 m.n.v., a pred sami kraj oborina malo snijega može padati i u zaleđu Rijeke iznad 550 m.n.v. kao i u gorju. Gorski kotar bi sljedeće jutro mogao mjeriti 1 – 7 cm, a vrh Učke tek 1 – 2 cm dok bi ostatak područja mjerio 1 – 10 mm kiše. Na Kvarneru će zapuhati slabo i umjereno jugo, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Nakon prolaska fronte slijedi okretanje na umjeren do jak sjeverac, a u gorju uglavnom slab. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, uz obalu do 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana prije fronte na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom ponedjeljka. Izvor : Neverin
Prikaz vrste oborine pred kraj fronte, Plavo – snijeg, Zeleno – susnježica, Narančasto – kiša. Izvor : Meteoadriatic

U utorak na čitavom području pretežno vedro, tek povremeno može biti kratkotrajne umjerene naoblake. Sjeverac i bura će biti na vrhuncu sredinom dana, puhat će umjereno do jako, lokalno s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 1°C do 4°C, a u Gorskom kotaru od – 7 do – 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C.

Srijeda slična kao utorak, pretežno vedro uz mogućnost za kratkotrajnu umjerenu naoblaku. Vjetar slab promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru slab sjeverni i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 1°C do 4°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Od četvrtka više naoblake, a u petak je izgledna još jedna slaba kišna epizoda koju ćemo detaljnije prenijeti u trodnevnoj prognozi.
Vikend vjerojatno stabilniji i hladniji

Sličan sadržaj