BIH: Obilna kiša izaziva brojne poplave

Jaka kiša koja pada već nekoliko dana na većem području BIH uzrokuje izlijevanje brojnih rijeka i potoka duž zemlje. Najteže stanje je na području općine Ilidža gdje je evakuirano nekoliko stanovnika u mjestima Vlakovo i Gladno Polje.

Porast vodostaja rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Tilave, te njihovih manjih pritoka – potoka, kao i pojava bujičnih, oborinskih i podzemnih voda donijela je probleme stanovnicima općina Rakovice, Blažuja, Osjeka, Otesa i Stupa. Poplavom je zahvaćena velika površina, a u ulici Senada Fazlića u naselju Otes poplavljeno je oko 40 kuća, a u ulicama Mlinište, Čitlučka i Karamušići po 20 kuća. U Rakovičkoj cesti, ulici Plantaže i Stara pruga također je poplavljeno oko 50 domova.

Poplavama je zahvaćen i novi most na ulazu u Rakovicu, pješački most na rijeci Zujevini kod ulice Karamušići, most na rijeci Dobrinji u naselju Stup, a poplavljena je i cesta prema groblju Vlakovo u dužini od 1.200 metara, te cesta kod poljoprivrednog dobra između naselja Osjek i Doglodi u dužini od 300 metara.

U općini Lukavac je proglašeno stanje prirodne nesreće, nakon što je rijeka Turija poplavila 30 stambenih objekata i osnovna škola. U prekidu je i put u Živinicama.

U općini Centar u Nahorevu i na Grdonju je došlo i do nekoliko klizišta, koja su u toku dana stavljena pod kontrolu. U općini Novi Grad izlio se Lepenički potok, a jedna kuća je ugrožena, te je poplavljeno poljoprivredno dobro.

Zbog obilnih kiša nastaju i brojna klizišta, pa su neke prometnice zatvorene i zbog tog razloga. Povremeno dolazi i do prekida opskrbom električne energije u nekim mjestima.

Kiša će nastaviti padati i sljedećih dana.

Foto: Senad Šehić

Sličan sadržaj