Borba s poplavama traje i dalje: “Stanje je teško, ali je izbjegnuto najgore”

FAH H9163298staribrodpoplava

Stanje na poplavljenim područjima i dalje je teško. Vodeni val Mure spojio se s Dravom, pa je u devet općina Koprivničko-križevačke županije proglašena opća opasnost. Sve je spremno za evakuaciju. Dobra je vijest da Drava nakon dosegnute rekordne razine počinje opadati.

Na području Koprivničko-križevačke županije jutros je stanje bolje. Vodostaj Drave pao je za 15 centimetara, dok Mure stagnira. Tijekom dana vodeni val trebao bi napustiti županiju.

Vrh vodnog vala Save prošao je Sisak, a vrh vodnog vala Kupe se tek očekuje. Iz muzeja na spomen području Jasenovac sklonjena je sva arhivska građa. Nasipi su se noćas pojačavali u Letovaniću i Žažini.

U Drežniku igralište postalo bazen koji prijeti izlijevanjem na cestu

Dva dana nakon što su vodostaji u Karlovcu počeli opadati, igralište u Drežniku, tzv. Materijalka, napunilo se vodom i zaprijetilo izlijevanjem na cestu.

Materijalka je igralište koje je ispod razine ceste u svojevrsnoj depresiji, no za najvećih vodostaja u subotu i nedjelju bilo je suho. Voda nadire iz pravca drežničkog polja, kroz cijev. Jučer je je igralište postalo ogroman bazen, a količina vode je zaprijetila izlijevanjem na cestu.

Postavljene su vreće s pijeskom kako bi se takav scenarij spriječio, a Radio Mrežnica doznaje kako se pokušava sve kako bi se spomenutu cijev iz koje neprestano dotiče voda, zatvorilo.

Ostojić: Izbjegnuto je najgore

“Stanje na poplavljenim područjima je teško, no situacije je pod kontrolom i izbjegnuto je najgore”, izjavio je sinoć šef Stožera za obranu od poplava ministar Ranko Ostojić.

Premijer Zoran Milanović sinoć je posjetio Žažinu, a prethodno je bio u Podravini te u Drnju izrazio zadovoljstvo obranom od poplave. ”Isto tako i lokalna uprava i oni koji planiraju prostor, trebaju voditi računa o tome da se ne može svugdje živjeti i graditi. I tu treba biti oprezan. Jedno je kad priroda zaista nadvlada i sve preplavi. Treba znati što se, gdje i kako smije graditi”, rekao je premijer.

Također je dodao i kako je nemoguće očekivati da će država u ovom slučaju, kao u Gunji i susjednim mjestima, nadoknađivati štetu. ”Ono što je napravljeno u Gunji, Rajevom Selu i Račinovcima i tom dijelu Posavine, napravljeno je zato jer smo donijeli takvu političku odluku. Jer ponovit ću još jednom – raspao se nasip. Ja to smatram odgovornošću države”, rekao je Milanović.

Na poplavljenim područjima situacija pod kontrolom

Vodostaji Drave i Mure jutros su nastavili opadati, a tijekom dana vodeni val trebao bi napustiti Koprivničko-križevačku županiju. Na sisačkom području vodeni val Save ide prema Jasenovcu. Više o trenutnoj situaciji Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

”Tijekom noći vodostaji Save i Kupe u Sisku su dosegli vrhunac. Što se tiče nizvodnog vodnog vala, koji putuje prema Jasenovcu, vodostaji Save su u blagom opadanju i stagnaciji. Otvorili smo sve retencije na lijevoj savskoj obali, koje su dosta napunjene, kako bi na nižem dijelu zadržali što niži vodostaj. Na području Vukovarsko-srijemske županije, koje je u svibnju bilo pogođeno poplavom, očekujemo vodostaje koji ne bi trebali ugroziti to područje. Oni se kreću oko 770 centimetara”, rekao je Čavlović za Media servis.

Vodostaj Drave pada

Iako su izvanredne mjere za obranu od poplave na Dravi još uvijek na snazi, situacija se polako normalizira. Naime, vodostaj Drave pada dva centimetra po satu, što daje osnove zaključiti da je opasnost prošla.

Načelnik koprivničkog Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić podsjetio nas je jutros na kapacitete Dravinog korita.

„Drava u normalnim situacijama može izdržati negdje oko 2.700 kubičnih metara vode u sekundi. Mi smo jučer imali negdje oko 2.500. A inače može izdržati 3.300 kubnih metara vode u sekundi.“

Dobrom sigurnosnom stanju doprinjeli su sami stanovnici među kojima prednjače vatrogasci, ocijenio je premijer Zoran Milanović koji je helikopterom nadletio razlivenu Dravu i posjetio mjesto Drnje:

„Ovdje je 1972. godine bila velika poplava. Od tada je dosta napravljeno. Ono što bih ja htio pohvaliti je dobra organizacija građana. Ovdje ne vidim vojsku. Vatrogasci, što je ovdje tradicija, su ovdje brojni i dobro organizirani. Vatrogasci ovdje najmanje gase vatru a puno više se bave ovakvim stvarima i to je na neki način znak i čitavoj Hrvatskoj kako se stvari mogu solidno organizirati.“

Da se situacija stabilizira govori i činjenica da je na ugroženim područjima, u 6 općina uz Dravu normalizirana nastava i rad u vrtićima. No ljudi su još uvijek na terenu, dežuraju i prate situaciju kako bi u slučaju potrebe reagirali.

Voda iz privatnih bunara još uvijek nije za piće, no ona iz javnog vodovoda u potpunosti je ispravna.

Recimo i da je saborski zastupnik nacioanlnih manjina Veljko Kajtazi jučer posjetio Drnnje u čijoj su škoslkoj dvorani smješteni stanovnici evakuiranog romskog naselja Autoput. Izrazio je zadovoljstvo smještajem i brigom za njegove sunarodnjake.

Vodeni val na Savi u petak u Vinkovcima

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom, u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete, rečeno je na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije održanoj danas u Vinkovcima.

Naime, procjenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao doseći razinu od 800 centimetara dok su nasipi projektirani da izdrže puno veći vodostaj.

Načelnik Stožera Zdravko Kelić naglasio je kako se bez obzira na očekivanja da vodeni val neće ugroziti područje Vukovarsko-srijemske županije uz rijeku Savu, poučeni iskustvom svibanjskih poplava koje su prouzročile ogromne štete u županjskoj Posavini, županijski Stožer zaštite i spašavanja poduzima sve potrebne mjere.

Na terenu su sve službe, od policije, vatrogasaca, pripadnika Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Predzaštitini nasipi – koji su nakon svibnjskih poplava napravljeni kod Rajevog Sela i Račinovaca dok se ne završi izgradnja porušenih nasipa koji su popustitli pod nabujalim savskim vodama poplavivšu Gunju, Rajevo Selo, Račinovce i još nekoliko sela – izgrađeni su da mogu izdržati vodostaj u visini od 970 centimetara, rekla je voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Hrvatskih voda, Mirjana Šota.

“Ne bi trebalo zaista biti nikakvih problema da se ovaj vode val sprovede i neće se dogoditi nikakva prelijevanja i izlijevanja Save. Nama su presudne bosanske rijeke, a na njima je situacija povoljna”, kazala je Šota.

Naglasila je da se nakon poplava u svibnju u županjskjoj Posavini intezivno radi na izgradnji srušenog dijela savskog nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca te ojačavaju pojedina mjesta na nasipu kod Bošnjaka i Topole.

Sisak: Vodostaji Kupe i Save stagniraju ili u padu

Vodostaji Kupe i Save na sisačkom području stagniraju ili su u padu, pa nema nove opasnosti od poplava.

Iako su nasipi kod Žažine, Letovanića, Starog Pračna i drugih naselja izdržali, i nadalje je organizirano stalno dežurstvo, a mještani, vatrogasci i vojska spremni su za intervencije.

Vodeni val se kreće prema Jasenovcu, gdje su mještani uz pomoć 130 pripadnika Hrvatske vojske poduzeli sve mjere zaštite.

Kod Letovanića, donedavno najugroženijeg pokupskog sela, vodostaj Kupe je noćas opao za pet centimetara.

Sada su napori branitelja usmjereni saniranju šteta i opskrbi stanovnika u 20-tak još uvijek poplavljenih kuća.

“Zahvaljujuići donacijama trgovačkih društava trenutačno imamo dovolne količine pitke vode, kruha i mlijeka. U pružanju pomoći angažirani su i djelatnici sisačkog Crvenog križa i Caritasa Sisačke biskupije”, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Letovanića Stjepan Kušan

Napomenuo je da je vodostaj Kupe ovaj put bio 12 centimetara viši nego u veljači.

“Pokazalo se da je kod nas glavni problem kanal Obed, preko kojeg nas je Kupa zaobalno ugrožavala. Izgradnja jedne ustave stajala bi mnogo manje nego što iznose štete jedne poplave. Vjerujem da će to zapaziti i mjerodavni”, naglasio je Kušan.

Vodostaji premještaju obrane od poplava nizvodno

Vodostaji na nekim hrvatskim rijekama su u opadanju i mjere obrane od polava postupno zamjenjuju sanacije terena, ali nizvodno, osobito u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji poplave i dalje prijete brojnim kućama, cestama i drugim građevinama.

Prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na području Međimurske županije prijavljeno je poplavljivanje oko 5150 građevina, ali su većinom u pitanju manja plavljenja podruma podzemnim vodama, pa su vatrogasci imali samo na 229 njih intervencije ispumpavanja. Nije bilo evakuacija.

Najviše poplavljenih stambenih građevina na području Sisačko-moslavačke županije je u Kutini, 16 stambenih građevina, uglavnom prizemlja i podruma, zatim u Novskoj – dvanaest, gdje su evakuirane dvije osobe, te u Lipovljanima deset stambenih građevina. Na području Hrvatske Kostajnice i Jasenovca poplavljene su po dvije kuće, a na području Hrvatske Dubice poplavljeni su samo gospodarski objekti, te je evakuirano pet osoba iz mjesta Slabinja.

Za Lekenik i Petrinju DUZS nema podatke o poplavljenim građevinama jer se još uvijek ondje provode mjere obrane od poplava, ali ima podatak o dvije evakuirane osobe iz Lekenika.

Vodostaji Kupe i Odre su u laganom opadanju, dok je retencija Lonjsko Polje u blagom porastu, ali na svim tim područjima i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Na području Koprivničko-križevačke županije u Đelekovcu je poplavljeno 15 kuća, u općini Molve šest vikendica, dok je u općini Drnje poplavom ugroženo 20 kuća, te se u Dravskoj ulici crpkama snizuje razina vode.

Na dionicama kod Drenovice i Širine kroz nasipe se procjeđuje voda, koje obrana od poplava utvrđuje vrećama i pijeskom.

U općinama Ferdinandovac i Podravske Sesvete očekuje se vodeni val i imaju spremne vreće s pijeskom, a na nekim dionicama utvrđuju se nasipi. U Podravskim Sesvetama bi problem mogao biti kanal Rog – Strug, gdje je ugrožena jedna kuća. Voda još prelazi preko ceste između mjesta Botovo i Šoderica, kaže se u izvješću.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije preporučuje stanovništvu na poplavljenom području da za piće uzima vodu iz javne vodoopskrbe.

Na području Međimurja i dalje je u prekidu međunarodni željeznički promet između Macinca i Središća ob Dravi radi oštećenja pruge vodenim bujicama, te cestovni malogranični prijelaz sv. Martin na Muri – Hotiza. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi na Muri od granice sa Slovenijom do ušća u Dravu, te na potoku Trnava Murska.

Stanje u Karlovačkoj županiji postupno se normalizira. Na području Karlovačke županije u prethodnom razdoblju uslijed ugroza poplavom bilo je evakuirano devet osoba, koje su se sve vratile na svoje područje stanovanja, dok broj građevina koji su poplavljeni za sada nije utvrđen, kaže se u izvješću DUZS-a.

Vukovarsko-srijemska županija spremna za prolazak vodnog vala

U Vinkovcima se sastao Stožer za obranu od poplava Vukovarsko-srijemske županije.

Vrh vodnog vala Save tamo se očekuje u noći s petka na subotu.

“Očekujemo jednu stabilnu situaciju, da će Sava proći u svome koritu i da neće biti većih problema ni ugroze za stanovnike naše županije”, rekao je šef Stožera, Zdravko Kelić.

Izvor: Media servis, R.I., Hina, M.L.
Foto: Foto: Hina, Radio Mrežnica

Sličan sadržaj