Kišobrani (uskoro) opet u modi

Već iz ovog našeg naslova možete izvući zaključak da se ova trenutna stabilizacija neće dugo zadržati.

Sa sjeveroistoka Europe se prema Jadranu pruža greben koji podržava stabilno vrijeme sa svježim jutrima u PGŽ, dok preko dana bude uglavnom djelomice sunčano pa se i temperatura uspije podignuti iznad 20°C, izuzev Gorskog kotara gdje se ugglavnom drži ispod 20°C. Osim tog velikog anticiklonalnog područja, pažnju privlači i zapadno Sredozemlje gdje se pružila dolina koja svoj centar ima na Atlantiku, u području Biskajskog zaljeva.
web_fronte_sutra12
meteo.hr

Srijedu tako obilježava djelomice sunčano vrijeme na Kvarneru, dok je u poslijepodnevnim satima oblaka sve više, posebno na riječkom području. U Gorskom kotaru se veći dio dana zadržalo pretežno oblačno vrijeme pa su i temperature osjetno niže nego na Kvarneru. U 14 sati na mjernim postajama Gorskog kotara koje su javile podatak o temperaturi izmjereno je uglavnom 13 ili 14°C, na otocima i do 25°C, a na riječkom području zbog naoblake oko 20°C.
Osim spomenutog ima i vjetra. Na dionici Jadranske magistrale (D8) između Novog Vinodolskog i Senja zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).
Jak vjetar povremeno usporava promet i na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

Bura puše zbog razlike u tlaku između istoka i zapada kontinenta, a vidjet ćete u daljnjem tekstu, neće dugo tako ostati.
Na satelitskoj snimci može se vidjeti dolazak naoblake iznad Italije, koja će tijekom četvrtka biti nad većim područjem PGŽ, ali kiše još neće biti, bar dok se ne približi poremećaj sa Sredozemlja.
201409171030.D2

Prognostički modeli još se nisu dogovorili kad bi točno kiša trebala početi. Model ALADIN/HR početak kiše već najavljuje za petak ujutro, s time da bi lokalno na riječkom području moglo pasti i do 30 mm kiše do kraja dana. Njegov “kolega” ECMWF nešto je suzdržaniji, i oborine daje za subotu, ali po njihovoj količini nije nimalo suzdržan.
Prema njegovoj prognozi, najviše kiše u subotu može pasti na riječkom području i lokalno na Kvarneru, a tu se govori čak i o preko 50, možda ponegdje i do 100 mm kiše.
Kako god bilo i koji god model bude u pravu, prilično je izvjesno da nas čeka pravo jesensko vrijeme, moguće čak i 7 dana.

Uz toliku kišu, rekvizit koji će vam biti najpotrebniji za svaki dan, bit će kišobran. Dođe li do neke bitnije promjene, naši cijenjeni članovi, kojima je namijenjen ovaj drugi dio teksta nakon satelitske snimke, bit će na vrijeme informirani.

Sličan sadržaj