Brza, ali intenzivna promjena vremena, malo će osvježiti

Izvor naslovne ilustracije : Neverin

U subotu nas očekuje prilazak svježeg zraka koji se spustio sa sjeverozapada kontinenta te stigao do sjeverne strane Alpa, no daljnje „prelijevanje” svježeg zraka oko rubova planinskog lanca bit će više preusmjereno na desni (istočni) rub zbog čega neće doći do potpunog formiranja sekundarne ciklone kod Genove. Ciklona bi se naime trebala početi formirat baš nad sjevernim Jadranom, a potpuno bi se oformila tek nad istokom Hrvatske zbog čega će ovu subotu preko našeg područja proći fronta nakon koje će se i dalje stvarati konvektivne oborine zbog početka rotacije (stvaranja) same ciklone. S odmakom ciklone prema sjeveroistoku prema našem će području strujati suh i svjež zrak sa sjeveroistoka pa će ostatak vikenda i početak novog (mjeseca) biti stabilan.

Detaljna trodnevna prognoza za PGŽ

Subota na čitavom području do popodne pretežno oblačno uz povremenu slabu do umjerenu kišu, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Iza podne povremeni pljuskovi će biti aktivni više u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru, a kasno popodne slijedi razvedravanje sa zapada. Ukupno bi moglo pasti 1 – 15 mm, a lokalno i preko 20 mm kiše. Na srednjem i južnom dijelu Kvarnera puhat će umjeren zapadnjak, a na ostatku područja slab povremen vjetar promjenjiva smjera. Kasno popodne slijedi okretanje na kratkotrajnu umjerenu buru i sjeveroistočnjak. Minimalna temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Maksimalna temperatura na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Ukupne količine oborina tijekom subote. Izvor : Meteoadriatic.

Nedjelja pretežno vedra osim za područje zaleđa Kvarnera i Gorskoga kotara gdje je sredinom dana izgledna umjerena naoblaka. Oborina ne bi trebalo biti. Puhat će slab, na momente i umjeren sjeveroistočnjak, a samo na jugu Kvarnera od sredine dana sjeverozapadnjak. Minimalna temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Maksimalna temperatura na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

Ponedjeljak sličan nedjelji, sredinom dana u gorju uz umjerenu naoblaku, na ostatku područja uglavnom vedro. Do jutra na Kvarneru slaba i umjerena bura, a zatim do kraja dana, kao i u gorju od početka, slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalna temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Maksimalna temperatura na Kvarneru 27 – 32°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

Prikaz udara vjetra u ponedjeljak rano ujutro. Mogući su jaki udari kod Velebitskog kanala. Izvor : Istramet

Sličan sadržaj