Ovog ljeta Velika Britanija imala je rekordne temperature, ali toplinski val nije bio najdugotrajniji

Kolege s portala IstraMet napravili su analizu toplinskog vala koji je potkraj 2. dekade srpnja pogodio Veliku Britaniju. Kako pišu, a i mi smo izvještavali, temperature zraka po prvi put u povijesti mjerenja popele su se iznad 40 °C. (40,3 °C)

Međutim, toplinski val trajao je jako kratko, samo tri dana, odnosno 18., 19. i 20.07., nakon čega je uslijedilo naglo zahladnjenje. Temperatura zraka u Londonu već 21.07. bila je čak 13 °C niža, a daljnje zahladnjenje nastavilo se i idućih dana, dodaju s IstraMeta.

Ovogodišnji toplinski val trajao je samo 3 dana, izvor: Ogimet / IstraMet

Kada zavirimo u prošlost, vidimo kako je u povijesti mjerenja bilo značajno dugotrajnijih toplinskih valova na tom području, iako je ove godine zabilježena rekordno visoka temperatura, toplinski val bio je iznimno kratak, jedva da je trajao 72 sata.

Pojam toplinskog vala općenito se opisuje kao period neobičnog ili izuzetno vrućeg vremena s trajanjem od najmanje dva ili tri dana (WMO WHO, 2015)

U meteorološkim arhivima često se spominje 1976. godina kada je toplinski val u Velikoj Britaniji trajao čak 15 dana! Od 23.06. do 07.07. temperature zraka svakodnevno su prelazile 30 °C, odnosno područje je bilo u stanju toplinskog vala.

Pritom je rekordna vrijednost temperature od 35,9 °C zabilježena u Cheltenhamu, što je ipak daleko ispod ovogodišnjeg rekorda, ali u kombinaciji s dugotrajnim vrućinama i sušom smjestila je spomenutu godinu u meteorološke anale.

U odnosu na 3-dnevni toplinski val ove godine, dugotrajna ekstremna toplina od čak 2 tjedna uzrokovala je brojne probleme u Velikoj Britaniji koja je nenaviknuta na dugotrajne mediteranske temperature. Mnogo ljudi završilo je u bolnici zbog sunčanice, srčanog udara, a porastao je i broj astmatičara, donosi u svojoj analizi portal IstraMet.

Potrebno je razlikovati pojam toplinskog vala od temperaturnog ekstrema, u ovom slučaju apsolutnog maksimuma. Toplinski val ne mora nužno dovesti do apsolutnog maksimuma (npr. temperatura tjednima iznad 35 °C ,ali bez rekorda), isto kao što se apsolutni maksimum može izmjeriti i bez postojanja toplinskog vala (iako je manja vjerojatnost).

Sličan sadržaj