Brzi i žestoki Gonzalo zatrpao Alpe i Dinaride, debeli minusi na sjeveru i sjeveroistoku Europe

Gonzalo je ime koje se posljednjih dana najviše spominje u meteorološkim krugovima diljem svijeta. Nekadašnji uragan svoj je put započeo još na Atlantiku, prešao preko Bermude, udario na istočnu Kanadu pa opet preko Atlantika na Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom i na jugoistok Europe. Gdje god je prošao, donio je značajniju promjenu vremena s jakim zahlaađenjem, obilnim oborinama, a pale su i značajne količine snijega posebno u Alpama i planinama jugoistočne Europe.

O prvom snijegu u Hrvatskoj pisali smo već po samom zahlađenju, a na naslovnici možete vidjeti kako je to izgledalo jučer na Platku, jer je zbog kruženja vlažnog, nestabilnog i hladnog zraka i tijekom četvrtka palo 10-ak cm snijega.
Vjerojatno postoje i mjesta gdje je pao i obilniji snijeg, ali o tome, bar za područje PGŽ nemamo izvještaja.
Obilan snijeg pao je i u planinama Dalmatinskog zaleđa, kao i na Biokovu.

Prema izvještaju o visini snijega, u Austriji su ledenjaci dobili i preko 2 metra snijega (Hintertux), dok je u nižim područjima između 5 (Grosar Tal) i 95 cm snijega (Hintertux).
U Švicarskoj je na najvišim vrhovima palo i do 230 cm snijega (Saas-Fee), dok se u nizinama ta visina kreće između 10 (St. Moritz) i 30 cm (Davos).
Prema podacima iz Njemačke, u usporedbi s Austrijom i Švicarskom palo je tek do 70 cm snijega (Grasgehren/Bolgengrat).
Italiju zastupa Schnalstal / Kurzras za 115 cm na vrhu i 28 cm u nizinama.
U Sloveniji je palo 10- ak cm snijega, u Bosni i Hercegovini u planinama i više od 20 cm, a zanimljivo, po prvi puta ove jeseni prolazno se zabijelilo i Sarajevo. Obilan snijeg pao je i u planinama Srbije, i do 30 cm, u Crnoj Gori i do 20 cm.

Gonzalo je povukao hladnoću sa Arktika na sjever i sjeveroistok Europe, a sudeći prema priloženoj karti temperature, jasno je kako se radi o prvom jačem naletu hladnoće na tom području.

Na priloženoj karti sinoptičke situacije možemo vidjeti kako je Europa podijeljena na nestabilniji sjever i nešto stabilniji jug, iako su ostaci Gonzala jš uvijek prisutni na jugoistoku Europe. Već do nedjelje on će se raspasti i svoje mjesto ustupiti vrlo jakoj anticikloni na sjeveroistoku Europe, koja će u centru imati vrijednost tlaka i od 1040 hPa.
Rtavn061

Na očekivanoj sinoptičkoj situaciji za početak idućeg tjedna vidi se njen utjecaj gotovo do jugozapadne Europe, tako da je vrlo izgledno da će vrijeme od jugozapada do sjeveroistoka Europe biti stabilno, a na sjeverozapadu i zapadu vrlo kišovito, tako da postoji mogućnost poplava za Ujedinjeno Kraljevstvo.
Rtavn961

Ključno za zimu u Europi bit će ohlađivanje Sibira, jer podsjetimo, 2012. godine u veljači upravo je zbog dotoka polarnog zraka iz Sibira došlo do velike hladnoće.

Sličan sadržaj