Brzinska jesenska promjena, obilna kiša, olujno jugo i olujna bura

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz hoda srednje dnevne temperature za Rijeku kroz cijelu godinu. Crvenim krugom označeno je područje listopada i iznadprosječnih temperatura zraka.

I posljednji jesenski mjesec započinje uz iznadprosječno visoke temperature. Toliko visoke da je niža minimalna temperatura bila u rujnu nego kroz cijeli mjesec listopad pa tako i početak studenog koji bi mogao napokon postepeno vratiti temperature, a s time i dinamiku vremena prema okvirima prosjeka.

Sinoptička situacija

Na sjevernom Atlantiku trenutno se nalazi jak i prostran ciklonalni sustav koji se postepeno kreće prema istoku. Sa sobom po stražnjoj (zapadnoj) strani povlači hladan zrak što se akumulirao na području Grenlanda te ga uz pomoć Azorske anticiklone spušta prema zapadnoj Europi.

Naše se područje i dalje nalazi pod povišenim tlakom zraka kojeg uzrokuje greben anticiklone kod Azora pa shodno tome i dalje imamo pritok toploga zraka s jugozapada Mediterana.

Spuštanjem (pomicanjem) jednog od centara ciklonalnog sustava s područja Islanda prema Engleskoj ujedno se spušta i fronta tog hladnoga zraka s Grenlanda prema obalama zapadne Europe, a kako se centar ciklone bude pomicao dalje prema Danskoj, zajedno će povlačiti i frontu prema istoku koja neće moći izbjeći nailazak na planinski masiv Alpe.

Dolaskom hladne fronte do zapadnih obronka Alpa započet će prelijevanje zraka na sjeverni i južni kraj pri čemu će južni po običaju reagirati nastankom sekundarne (Genovske) ciklone zbog razlike u temperaturi između toplog Mediteranskog mora i fronte.

Genovska ciklona će se razviti velikom brzinom s obzirom da će brzinski naletjeti i hladna fronta, a zatim bi uz jačanje trebala započeti put prema sjevernom Jadranu. Međutim, zbog položaja i kretanja ciklone kod Danske koja će naglo zastati, a koja diktira položaj i put hladnoga zraka sa sjeverne strane Alpa (time indirektno i položaj Genovske ciklone koja ovisi o tom hladnom zraku), doći će do udaljavanja centra Genovske ciklone prema jugu Italije jer će hladan zrak koji se trebao preliti preko istočnog ruba Alpa „zakasniti” pa Genovska ciklona ne bi trebala proći centrom preko našeg područja.

Prikaz situacije u petak za vrijeme jačanja Genovske ciklone. Vidljiva je ciklona blizu Danske koja će zastat na tom području, te Genovska ciklona koja će tek krenut prema sjevernom Jadranu. Lijevo od Genovske ciklone nalazi se Azorska anticiklona koja će gurati greben između dvije spomenute ciklone. Izvor : Neverin

Zbog toga ovoga petka nećemo imati klasičan prilazak Genovske ciklone koji završava prolaskom hladne fronte, već bi nakon završetka oborina uslijedila kratkotrajna pauza te nakon par sati zapuhala bura nakon što se Genovska ciklona dovoljno udalji od našeg područja te se hladan zrak prelije preko istočnog ruba Alpa. Uz širenje grebena Azorske anticiklone prema središnjoj Europi, u danima vikenda stvorit će se velika razlika u tlaku između grebena i Genovske ciklone koja će se tad već nalaziti u Jonskom moru pa će zapuhati olujna bura duž cijele obale Jadrana.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda do popodne pretežno vedra, a zatim brzinski nailazak naoblake sa zapada pri čemu navečer može biti i prolazne slabe kiše u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru. Povremeno će puhati slab zapadnjak u gorju te slabo jugo na Kvarneru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Četvrtak nakon noćne i jutarnje naoblake, pretežno vedar do popodne kada će ponovno uz porast naoblake biti moguća i kratkotrajna slaba kiša u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru. Do popodne uglavnom mirno na čitavom području, a zatim jačanje vjetra do kraja dana kada bi na Kvarneru puhalo umjereno i jako jugo, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Petak najnestabilniji, još tijekom noći i jutra širit će se područje slabe do umjerene kiše na čitavi Kvarner i Gorski kotar, a sredinom dana očekuje se jačanje oborina na umjerenu te lokalno i jaku kišu s pljuskovima pa bi na području zaleđa Rijeke (najviše oko Učke) te oko Grobničkih Alpa pala obilna količina kiše (preko 50 mm) dok na ostatku područja nešto manje (15 – 35 mm). Nakon intenzivnog završetka oborina u popodnevnim satima, zadržat će se oblačno do kraja dana. Puhat će jako do olujno jugo na Kvarneru, a u gorju jak vjetar južnih smjerova pa bi problema u pomorskom prometu moglo biti, osobito zbog visokih valova. S prestankom kiše oslabit će i vjetar te će okrenuti na slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Kasno navečer osjetno hladnije.

Prikaz količine oborina tijekom petka. Vidljivo je najviše oborina u zaleđu Rijeke i Grobničkim Alpama (50-100mm). Izvor : Meteoadriatic
Prikaz udara vjetra u petak ujutro za vrijeme najjačeg intenziteta. Vidljivi su olujni (roza boja) pa čak lokalno i orkanski udari (plava boja). Izvor : Istramet

Subota i dalje uz umjerenu visinsku i srednju naoblaku, zapuhat će jaka do olujna bura, lokalno s orkanskim udarima. Temperaturno oko 5°C hladnije nego u petak.

Nedjelja pretežno vedra i stabilna, i dalje uz buru, ali slabiju nego u subotu, temperaturno oko ili malo iznad prosjeka.

Sličan sadržaj