Prolazna kiša, a zatim nastavak „babljeg ljeta”

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u prvom odlomku.

Uvod i sinoptička situacija

Naoblaka koja se raširila zapadnim dijelom Hrvatske još prošloga vikenda, posljedica je jugozapadnog visinskog strujanja koje je bilo, a i dalje je potaknuto jakim i prostranim ciklonalnim sustavom na zapadu Europe, odnosno na istoku Atlantika. Na tom području već tjednima prevladava polje niskog tlaka zbog kojeg se preko središnje i istočne Europe (zahvaćajući i naše područje) uzdiže i širi anticiklonalno polje, a koje uzrokuje iznadprosječno toplo i relativno suho vrijeme gotovo cijeli listopad. Takva postavka sustava nad Europom trebala bi se nastaviti i ovaj tjedan, no zbog meandriranja sustava oko svojeg položaja jedina promjena će biti prolazna naoblaka i kiša.

Zbog tog meandriranja centra ciklone na istoku Atlantika, trenutno taj sustav proteže svoju dolinu i nad središnju Europu pa dalje prema Skandinaviji zbog čega, osim izraženog jugozapadnog visinskog strujanja, imamo i povećanu količinu vlage u zraku jer dolina rubno zahvaća i naše područje.

Ciklona ujedno povlači i hladan zrak sa sjeverozapada Europe preko svoga centra i doline do središnje Europe, a granica (fronta) bi tijekom sutrašnjeg dana trebala zahvatiti i naše područje, no pošto se ne radi o velikoj razlici u temperaturi između hladne fronte i toplog zraka koji je nad nama, fronta neće biti izraženog karaktera.

Prikaz temperature na oko 1500 m.n.v. , vidljiva je fronta (zelena nijansa boje) sa sjeverne strane Alpa te kako rubno zahvaća sjever i zapad Hrvatske. Izvor : Neverin

Ista fronta ne bi trebala nastaviti put južnije od našeg područja (točnije srednjeg Jadrana) jer će se ciklona koja ju pokreće (ciklona na istoku Atlantika) započeti pomicati prema sjeveru (Islandu) i time će se udaljavati od našeg područja pa će posljedično jačati greben anticiklone koja se nalazi na jugu Mediterana i širiti se preko našeg područja. Time će ubrzo uslijediti razvedravanje, a hladan (čitaj svjež) zrak bi se trebao pomalo raspršiti pošto će ojačati dotok toplijeg zraka s jugozapada Mediterana s jačanjem grebena.

Stoga od srijede ponovno slijedi postepeno vračanje u „bablje ljeto” jer bi se greben anticiklone trebao pretvoriti u centar koji bi trebao jačati do vikenda točno nad našim područjem, a kasnije pomalo premještati prema istoku što ponovno rezultira jačanjem dotoka „suhe” topline.

Prikaz temperature na oko 1500 m.n.v , pune bijele linije predstavljaju izobare (L-ciklona, H-anticiklona). Vidljiv je pritok toplog zraka s jugozapada Mediterana uz pomoć anticiklone kod juga Ukraine te ciklone na istoku Atlantika. Izvor : Windy

Dakle u utorak još nestabilno uz kišu i dosta naoblake, a nakon prolaska fronte razvedravanje i iznadprosječno toplo do kraja tjedna kada bi mogli mjeriti ponovno do 25°C.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak pretežno oblačan na čitavom području, tijekom noći i jutra moguća je slaba povremena kiša u zaleđu Rijeke i zapadnom gorju, a zatim sredinom dana prilikom prelaska oslabljene fronte očekuje se slaba do umjerena kiša na čitavom području, lokalno je moguć i kratkotrajan pljusak. Nakon par sati (popodne) slijedi prestanak oborina pa će ostatak dana proći u tonu razvedravanja. Ukupna bi količina oborina na Kvarneru iznosila od 2 mm na jugu do 25 mm (lokalno i malo više) u zaleđu Rijeke te 5 – 25 mm u Gorskom kotaru. Na Kvarneru će puhati slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak, a nakon fronte slijedi potpuno smirivanje vjetra do kraja dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C (ujedno i maksimalna). Tijekom dana nakon prolaska fronte na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom utorka. Vidljivo je najviše oborina (zelena nijansa boje) u zaleđu Rijeke i zapadnom gorju. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda na Kvarneru veći dio dana pretežno vedra, osim sredinom dana kada može biti prolazne umjerene naoblake dok u Gorskom kotaru do navečer umjerena naoblaka. Nije isključena ni mogućnost slabe kratkotrajne kiše eventualno u gorju sredinom dana. Na Kvarneru uglavnom mirno, a u Gorskom kotaru sredinom dana slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Četvrtak uglavnom pretežno vedar na čitavom području. Prevladavat će mirno, tek povremeno uz slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, u zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Prikaz maksimalne temperature zraka u regiji. Uglavnom do 25°C što čini gotovo ekstremnu vrijednost gledajući datumski period. Izvor : Istramet

Petak, subota i nedjelja u znaku stabilnog i pretežno vedrog vremena. Tijekom noći i jutra je moguća magla po kotlinama gorja. Od vikenda na Kvarneru ujutro i tijekom noći bura. Temperatura iznadprosječna za doba godine (slično četvrtku).

Sličan sadržaj