PRED PROMJENU | Kraća analiza očekivane situacije uz poseban naglasak na vjetar

Kao što smo već najavili pred nama je jedna jača promjena vremena koja će biti popraćena s vjetrovitim, ponegdje i vrlo kišovitim vremenom.

Tlak na razini mora u petak u 14 sati; izvor: MeteoAdriatic

Nije zgorega još jednom istaknuti nekoliko ključnih čimbenika koji će utjecati na vrijeme s ovom ciklonom. U prvom redu vjetar, koji će posvuda biti prilično izražen.

Prilažemo karte sutrašnjeg juga koje bi moglo puhat olujnim brzinama, a lokalno imati i orkanske udare na sjevernom Jadranu. Ipak je to prvo jako do olujno jugo potaknuto sekundarnom ciklonom koja bi se nakon formiranja kod Genove trebala kretati prema sjevernom Jadranu uz jačanje.

Izvor: MeteoAdriatic

Vrhunac bi trebao iznositi oko 1000 hPa kada se centar bude nalazi na sjeveru Italije/Jadrana, a zatim bi se trebao udaljavati u smjeru juga pa po zapadnoj obali Italije prema Jonskom moru. U tom slučaju očekuje se i olujna bura koja bi zapuhala duž Jadrana, a na sjevernom bi imala i orkanske udare vjerojatno preko 140 km/h a možda i više u Velebitskom kanalu. Bura bi puhala tek par dana, a jugo ni puni dan.

Izvor: MeteoAdriatic

S obzirom na to da se očekuje vrhunac plime ujutro te zatim spuštanje do podne, ukoliko dođe do jačanja vjetra ranije, postojat će mogućnost i plavljenja nižih dijelova obale na sjevernom Jadranu.

Procijenjena razina plime za Bakar; Tide Forecast

Sličan sadržaj