Stiže nam brzinska fronta, a zatim bura i visinska ciklona

Izvor naslovne ilustracije : Neverin

Prethodna promjena za vikend podarila nam je pravo jesensko vrijeme, nakon jakog juga i obilne kiše, uslijedila je olujna bura s orkanskim udarima u Velebitskom kanalu te raščistila atmosferu od nakupljenih čestica vlage i prašine koji su danima prekrivali šire područje Hrvatske. Nova promjena stiže već u četvrtak, ali samo bi taj dan trebao biti nestabilan do kraja tjedna.

Sinoptička situacija

Došlo je doba godine kada na sjevernom Atlantiku vladaju ciklonalni sustavi koji se u nizu kreću od zapada (Kanade) prema istoku (sjever Skandinavije) te time održavaju polje niskog tlaka na čitavom tom području pa to nazivamo i aktivno „zonalno strujanje”. Pri takvom rasporedu baričkih sustava naše područje biva najčešće pod utjecajem polja visokog tlaka zraka (anticiklona) te nerijetko i jugozapadnog visinskog strujanja koje sa sobom uglavnom donosi topliji zrak (ne nužno i vlažan). Stoga se trenutno po sjeveru Atlantika prostire duboka ciklona, a naše je područje pod utjecajem grebena koji spaja dvije anticiklone koje se nalaze kod Azora i Kazahstana te posljedično imamo utjecaj jugozapadnog visinskog strujanja.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. A – anticiklona, C- ciklona, G – greben anticiklone. Toplije boje viši tlak, hladnije boje niži tlak. Izvor : Windy

Ciklonalni sustavi po svojoj stražnjoj strani povlače hladan zrak s Grenlanda pa ga spuštaju prema zapadnoj i sjevernoj Europi pri čemu se dio hladnog zraka ovih dana spustio i do središnje Europe. Dolaskom hladnijeg zraka do područja Alpa već tijekom srijede započet će postepeno formiranje sekundarne ciklone, no koja se neće formirati do kraja zbog naglog približavanja i jačanja Azorske anticiklone koja bi brzinski trebala krenuti prema središnjoj Europi.

Zbog toga će sekundarna ciklona brzo „ispariti”, no njezin će početak nastajanja ipak pogurati određenu količinu vlage prema našem području što će dodatno ojačati oborine i intenzitet fronte koja će nam stići u četvrtak sredinom dana preko istočnog ruba Alpa. Nakon fronte, uslijedit će jačanje anticiklone koja će se centrom nalaziti kod Austrije pa će naše područje biti pod jakim utjecajem sjeveroistočnog strujanja (bure) te nešto hladnijeg zraka (i dalje iznad prosjeka, no manje nego do sad).

Posebnu pozornost u prognoziranju do kraja tjedna treba obratiti na visinsku ciklonu koja će se razviti od fronte prelaskom preko Rumunjske, od kuda bi krenula prema južnom Jadranu, a krajem vikenda i sjevernom. Takva visinska ciklona uvijek je nezahvalna za prognoziranje jer je meteorološki modeli jako teško kalkuliraju, no i u ovom slučaju ni jedan model ne sugerira na mogućnost zadržavanja ciklone nad sjevernim Jadranom pa je izgledno da će ostatak tjedna proći uglavnom stabilno uz moguću umjerenu naoblaku prilikom približavanja visinske ciklone i naravno zadržavanja nižih temperatura i bure.

Prikaz temperature (boja) i smjera vjetra na oko 5000 m visine (500 hPa) gdje se jedino može uočiti visinska ciklona – VC. A – položaj centra anticiklone na standardnoj visini od 1500 m (850 hPa) te položaj centra anticiklone na 5000 m (500 hPa) – (A). Ljubičastija boja – niže temp. Izvor : Windy

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda uglavnom pretežno oblačna, jedino krajnji jug Kvarnera i istok Gorskog kotra uz umjerenu naoblaku. U toku dana izgledna je i povremena rosulja ili slaba kiša, uglavnom u zaleđu Rijeke i zapadnom gorju. Zapuhat će jugo, na Kvarneru slabo, prema kraju dana do umjereno, a u Gorskom kotru umjeren jugozapadnjak s lokalnim jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Četvrtak najnestabilniji, cijeli dan oblačno, a sredinom dana stiže fronta uz koju se očekuje umjerena kiša, lokalno i jaka duž čitavog područja prilikom prolaska fronte. Nakon prolaska fronte slijedi postepeno smirivanje oborina te kasno popodne i navečer razvedravanje. Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm, a lokalno i do 50 mm na širem području Rijeke i gorja. Do sredine dana (nailaska fronte) puhat će slabo do umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak, a zatim naglo okretanje na jaku buru s olujnim udarima duž Velebitskog kanala koja će se zadržati do kraja dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Maksimalna za 1-2°C viša, a nakon prolaska fronte sredinom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Prikaz nailaska fronte u četvrtak sredinom dana. Izvor : Istramet
Ukupna količina oborine tijekom četvrtka. Izvor : Neverin

Petak do popodne na Kvarneru pretežno vedro, a u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku, a zatim širenje visinske naoblake na čitavo područje. Puhat će umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, u zapadnom zaleđu Rijeke do 5°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Prikaz udara vjetra tijekom petka, a ovakva se brzina očekuje i za vikend. Izgledni su olujni udari duž istočne obale Kvarnera s lokalnim orkanskim udarom u Velebitskom kanalu. Izvor : Istramet

Vikend uglavnom stabilan uz veću prisutnost oblaka u gorju. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, a temperaturno još 1-2°C hladnije nego u petak.

Sličan sadržaj