Brzopotezna hladna fronta sredinom tjedna donosi pad temperature zraka i buru

Sinoptička situacija nad Europom

Nakon uglavnom stabilnog tjedna u kojem je prevladavalo iznadprosječno toplo vrijeme, nakupilo se i obilje sunčanih sati, pa je i temperatura mora ponovno nešto porasla.

U tjednu pred nama očekuje nas jedna brzopotezna fronta koja će prouzročiti nestabilnosti tijekom srijede, a zatim nastavak trenutnog vremena uz ipak nešto niže temperature zraka.

Takvo će vrijeme prouzročiti ciklona koja se nalazi na sjeveroistoku Europe, a svojom frontom zahvaća područje od Engleske preko središnje Europe do zapadnog dijela Rusije. S druge strane, zapadno od Irske nalazi se prostrana anticiklona koja svojom stabilnošću i jačanjem ne dopušta cikloni spuštanje fronte u južnije krajeve, što će u podnožju Alpa prouzročiti stvaranje tek oslabljenog sekundarnog centra, a koji će se zatim u kratkom vremenskom periodu premjestiti preko nas. Ubrzo nakon odmicanja ciklone južnije od nas, ojačat će anticiklona koja bi se zatim do kraja tjedna trebala proširiti i na središnju Europu donoseći stabilne vremenske prilike.

U ponedjeljak će prevladavati pretežno vedro vrijeme, a tijekom dana će biti nešto visinske, koprenaste naoblake. Vjetar slab ili ga neće biti. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 14 do 19 °C, u Gorskom kotaru od 9 do 14 °C. Tijekom dana na Kvarneru temperature zraka će se kretati između 23 i 29 °C, a u Gorskom kotaru između 21 i 26 °C.

Utorak će proteći uz umjerenu naoblaku, u zaleđu je sredinom dana moguća lokalna kratkotrajna kiša, kasno navečer uz povećanje naoblake. Puhat će slabo jugo, ponegdje tek povjetarac. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 13 do 18 °C, lokalno i do 20 °C, a u Gorskom kotaru 11-16°C. Dnevne vrijednosti temperatura zraka na Kvarneru u rasponu od 24 do 29 °C, a u Gorskom kotaru 20-25°C.

U srijedu će u prvom dijelu dana preko nas proći fronta s kojom su vjerojatne nestabilnosti popraćene jakom kišom, a moguća je i pojava grmljavine. Količina oborina bi trebala biti mala, uglavnom između 0-10 mm, lokalno nekoliko mm više. U ostatku dana bi trebalo nastupiti postupno kidanje naoblake, no ne potpuno. Zapuhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru između 13 i 18 °C, a u Gorskom kotaru od 8 do 13 °C. Tijekom dana na Kvarneru između 19 i 24 °C, a u Gorskom kotaru 11-16°C.

Do kraja tjedna očekuje nas stabilno ali i osjetno svježije vrijeme, a za vikend ponovno toplije.

Sličan sadržaj