Bura grijala zrak do 15°C u PGŽ (FOTO) / Zavižan do prvog metra snijega

Već vas neko vrijeme u našim objavama izvještavamo kako lokalno na Kvarneru ima bure, ali unatoč njoj, temperature su tijekom četvrtka u PGŽ išle i do 15°C. Kako je to moguće? Već smo jednom pisali o tome, ali nije zgorega za podsjetiti se.

Bura kad se spušta niz planine prema obali dobiva na brzini, ali se i grije (adijabatsko zagrijavanje). Temperatura počne rasti, iako osjet hladnoće bude možda niži od stvarne temperature zraka, koja je porasla zbog fenskog utjecaja bure. U zimskim mjesecima taj je efekt smanjen jer zrak kojeg bura nosi je dovoljno hladan pa čak i unatoč grijanju sa spuštanjem bude hladniji od zraka u Primorju.
U ljetnim mjesecima pa i ovih dana događa se situacija da je zrak s jedne strane planine jednako topao ili čak i topliji od onog u Primorju. Tada bura donosi topli zrak i kažemo da “fenira”.
Upravo zbog tog fenskog utjecaja došlo je do toga da je temperatura na Kvarneru tijekom četvrtka išla do 15°C, a hrvatski rekorder je Dubrovnik s gotovo 20°C. FFenski učinak bure očekuje se i do kraja ovog tjedna.

Najhladniji u Hrvatskoj tijekom četvrtka bio je Zavižan, gdje se najviša dnevna temperatura tijekom cijelog dana nije dizala iznad -2°C. Takve temperature svakako su pridonijele i tome da je u četvrtak u 19h, visina snijega iznosila 108 centimetara, što je prvi put ove zime da je prijeđena visina snijega od jednog metra.

Idućih dana do izražaja će dolaziti utjecaj anticiklone. Sunca će biti jako puno, jutra prohladna ili hladna, a dani sve topliji. I tako najmanje 7 dana.

U nastavku slijede fotografije koje ste nam poslali tijekom četvrtka.

Platak, platak.com

Opatija, Kristijan Kožul

Rab, Nina

Veli Lošinj, Sandro Puncet

Krk, Robert Hadas

Lošinj, Sandro Puncet

Sličan sadržaj