Bura napravila kaos na širem riječkom području: Mjereni udari i do 160 km/h! (FOTO)

IMG_3454

Apsolutna vijest dana je orkanska bura koja je tijekom srijede navečer počela jačati na Kvarneru, a iza nas je doslovno burna noć, ali i veći dio četvrtka.

Na istoku Rijeke automatska postaja mjerila je udare od 160 km/h, a na zapadu Rijeke i do 140 km/h. Od službenih podataka Prizna je imala izmjeren udar od 211 km/h, na Krčkom mostu 200 km/h, a u Rijeci na Kozali 105 km/h.

Uz takve udare vjetra izvještaj o šteti je poduži, a službe su intervenirale i stotinjak puta. Bura je nosila dijelove krovova, prometne znakove, lomila stabla, stvarala odrone kamenja, a dolazilo je i do povremene nestašice u opskrbi električnom energijom. Ponovno je zbog jakog vjetra zatvoren i kampus na Trsatu, a nastavu je otkazalo i nekoliko škola.
Šteta od bure zabilježena je na Grobništini, u Rijeci, na istočnom priobalju, otocima. Samo u 2h od početka puhanja bure broj 112 bio je biran 300 puta.

Ovako smo na facebooku opisali svoj doživljaj svega:
Napravili smo i đir od Opatije prema Rijeci!
U Opatiji puše jaka bura s olujnim udarima, ali neku štetu nismo primjetili.
Prema Rijeci ipak druga priča, na Biviju nkoliko slomljenih grana, koji izvrnut kontejner. Na Mlaci prepolovljeno stablo, sva sreća na stranu prema pruzi. Na željezničkom bura otvarala reklamne panoe na autobusnoj stanici. Na Žabici je reful bio toliko jak da smo se morali držati za rasvjetni stup, a morali smo razmišljati kako snimiti okrenuti semafor. Na pješačkom kod autobusnog kolodvora, još jedan orkanski udar, a majstori se baš danas sjetili praviti nadstrešnicu za autobusni.
Dolazimo do Ciottine ulice, tamo je već “vrag odnio šalu”. Po cesti razlupani crijepovi, a na raskrižju sa Fiorellom la Guardiom još jedan orkanski udar, prašina, kamenje i smeće po nama. Jedino rješenje okrenuti leđa.
Da spomenemo i dizalice u Zagradu, ne zna se koliko su već krugova napravile oko svoje osi
Shvaćamo da smo sigurniji uz Rivu i u nevjerici na Gatu gledamo prema terminalu, gdje se bura s jahtama koje su na pontonu poigrava kao s igračkama!
Kod kazališta stanični stup osjetno demoliran, fale dijelovi lima, a uskoro ih i pronalazimo u kazališnom parku. Zvuči nevjerojatno, ali bura je na Delti bila među slabijima što smo osjetili.
Odlazimo do Krimeje, prevrnuti kontejneri i nisu neka novost, prema gradu kod HKD-a, sandučić za novine dijelom izvaljen iz zida, stanična nadstrešnica izdržala unatoč činjenici da je po sebi imala komade fasade. U V.C. Emina, kontejner na cesti, sad ih ne fali, jer moramo odvajati otpad.
U Vukovarskoj još jedna dizalica u bjesomučnom plesu, sva sreća pa joj se ne zavrti u glavi.
Na Hostovom bregu, nove zgrade imale vatreno krštenje, pala fasada, itd…

Iako je 15h, bura još ne posustaje. I dalje ima orkanskih udara na istoku Rijeke, duž istočnog priobalja i na otocima. Njeno slabljenje dogodit će se u noći na petak te tijekom petka.

Bura je potpuno u drugi plan potisnula snijeg u Gorskom kotaru, kojeg je na istoku područja palo i do 30 cm. Ali oborina više neće biti. Zahladnjelo je, trenutne temperature na Kvarneru se kreću od 5 do 11°C, a u gorju -4 do 1°C.

Došlo je do prekida u pomorskom prometu. Kontejnerski terminal Brajdica neće raditi do 22:30h, a i tada ukoliko se uvjeti normaliziraju. Kontejnerski brod Maersk Alfirk na ulazu u Kvarner, ne ide prema Rijeci, zbog jakog vjetra i činjenice da je u Riječkom zaljevu more vrlo valovito.

Problema s burom ima i duž ostatka Jadrana, a kao zanimljivost ćemo izdvojiti trajekt Superfast XII koji plovi usporedno sa šibenskom obalom u smjeru Ancone, jer prema podacima s broda, bura puše prosječnom brzinom od 50 čvorova.

Za kraj dva osvrta. Za Novi list meteorolozi DHMZ-a izjavili su da je ovo nevrijeme slično onome iz veljače, što baš i nije točno, jer je ona bura bila slabija i kraće je trajala. Uostalom materijalna šteta tada i danas dovoljno govore same za sebe.
Drugi osvrt odnosi se na vijest naših partnera s portala Fiuman.hr, gdje su prenijeli činjenicu da unatoč nekoliko dana unaprijed najavljivanoj buri nitko od odgoornih nije zatvorio fontane na Jadranskom trgu u Rijeci, zbog čega je bura oprala cijeli trg pa čak i okolne ulice. Bit će da ih je bura iznenadila.

Bura će oslabjeti u noći na petak te u prvom dijelu petka, iako će i tada biti olujnih udara mjestimice. Oblaci će se zadržavati do kraja četvrtka, a tijekom petka bit će sunčanije.

Slijedi bogata fotogalerija.

Izlaz Delnice, foto: Mateo Štajcer

Rijeka, odmorište Vrata Jadrana, foto: Željka Randić

Kraljevica, foto: Irena Škorjanc

Dramalj, Renata Brnabić

Klimno

Ičići, Iva Stepčić

Rijeka (Turnić), foto: Josip Filipović

Rešetari, Jelena Nilović

Novi Vinodolski, foto: Denis Čulinović

Rijeka, Mauro Licul

Mali Lošinj, foto: Nikola Holjevina

Hostov breg, foto: Damir Škomrlj/Novi list

Fontane na Jadranskom trgu u Rijeci, foto: Josip Crnčić / Fiuman.hr

Ravni i Crni, istočna Istra, foto: Luca Milevoj

Ulaz u Dražice, foto: Mihaela Sudan

Foto: Marin Vlastelica

Rijeka, Stube Marka Remsa, Šime Matešić

Opatija, RIMETEO

Rijeka / RIMETEO

HAK:
U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.
U Hrvatskom primorju, Slavoniji i Dalmaciji kolnici su mokri i skliski od kiše. Snijeg mjestimice pada i u unutrašnjosti Dalmacije. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Sve skupine vozila mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, i obrnuto. Dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica još je zatvorena za sve skupine vozila zbog vjetra, tako da je obilazak za sva vozila starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) između čvorova Kikovica i Delnice.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27) te obrnuto.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:
• autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
• autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
• autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
• dionica državne ceste DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin,
• Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
• DC52 Špilnik-Korenica,
• DC76 tunel Sveti Ilija,
• državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
• državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218),
• DC516 Vitaljina (GP Konfin)-Karasovići,
• Krčki most,
• Paški most,
• most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
• ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Srb-Brotnja i ŽC Perušićka Kosa i Čanak.

Samo za osobna vozila otvorene su:
• riječka obilaznica (A7) na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica (A6) te
• dionica državne ceste DC25 Gospić-Karlobag.

Na brzoj cesti DC1 od Dugopolja prema Splitu prometuju samo osobna vozila, zbog prevrnutog terenog vozila. U smjeru Dugopolja zabrana je prometa za sva teretna vozila i autobuse na kat, zbog vjetra. Ostala vozila prometuju obilazno starom kliškom cestom (ŽC6253).

Zimski su uvjeti na cestama:
– u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:
ŽC5030 Platak-Kamenjak,
ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
ŽC5110 Klenovica-Alan, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica i Gornjeg Jelenja.

– u Lici i Dalmaciji:
A1 na dionici Gospić-Maslenica (za sve skupine zatvorena dionica Sv.Rok-Posedarje) i Zagvozd-Ravča,
DC1 Vaganac-Korenica-Udbina,
DC23 Žuta Lokva-Senj,
DC25 Korenica-Gospić,
DC27 Gračac-Zaton Obrovački,
DC42 u mjestu Poljanak,
DC50 Gospić-Gračac,
DC217 Ličko Petrovo Selo-granični prijelaz Ličko Petrovo Selo,
DC218 Užljebić-Dobroselo,
DC522 Udbina-Gornja Ploča,
ŽC5201 Selište-Prijeboj,
ŽC5203 Dobroselo-Brotnja,
LC59122-Ledenik i
LC59123-Konjsko.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste:
– ŽC3156 Mala Gorica-Žažina i
– ŽC3229 Bjeljavina-Staro Selo.

U prekidu su:
• trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Split-Supetar, Split-Vis, Split-Vela Luka, Split-Stari Grad, Orebić-Dominče, Sobra-Prapratno, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Zadar-Brbinj;
• katamaranske linije: Žirje-Kaprije-Šibenik, Vis-Split, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ist-Molat-Zadar, Zadar-Iž-Rava, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Božava-Zverinac i Zadar-Sali-Zaglav,
• brodske linije: Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Iž-Rava, Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Mali Lošinj-Unije-Susak i Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik.
U prekidu je međunarodna trajektna linija: Split-Ancona.

Sličan sadržaj