BURA OMETA PROMET, MALO OSVJEŽILO

Zbog jake bure dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (D3).

Na dionicama Jadranske magistrale (D8) Bakar-Senja i Karlobag- Sveta Marija Magdalena zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Ovako započinje najnoviji HAK-ov izvještaj, što znači da napokon imamo stabilizaciju vremena koja će već od subote biti zamijenjena kišom, lokalno moguće i obilnijom. Zbog razlike u tlakovima nad kopnom Europe i našim područjem, dolazi do ovako jakog vjetra, koji nam je bar na trenutak omogućio uživati u sunčanom vremenu. Rijeka je u proteklih 7 i više dana imala jako malo sunca, a kako stvari stoje sunčana epizoda neće dugo potrajati.

Promjena strujanja dovela je i do manjeg osvježenja koje se posebno osjeti u gorju, a najmanje na jugu županije. Platak mjeri 7°C, Rijeka 18°C, Mali Lošinj 19°C, a u Rabu je čak 22°C. Slabljenje bure očekujemo do kraja dana.

Oblaci će brzo zamijeniti sunce, jer će sa sjeverozapada Europe prema Alpama spustiti hladna fronta, zbog koje će se nad Italijom u nedjelju formirati ciklona koja će na vrijeme utjecati sve do srijede. U tom periodu (subota-srijeda) lokalno na području PGŽ može pasti i preko 100 mm kiše, a povremeno će biti i jakog vjetra južnih smjerova.

Od srijede je moguća prolazna stabilizacija vremena, ali će temperature biti i dalje iznadprosječne nakon toga. Prolazan pad u granice prosjeka vidljiv je tijekom ponedjeljka i utorka, kada će i biti najsvježije.

Rijeka jutros, foto: Sanjin Monjac

Sličan sadržaj