BURA “POMOGLA” U OBARANJU “TRIDESETICA”, ISTARSKI PLJUSKOVI


Možda će vam se činiti da je naslov nelogičan, ali kada vam sve objasnimo vidjet ćete da i nije tako kako se čini. Četvrtak je i do 2°C bio topliji od srijede, a glavni krivac tome grijanju je bura.
U noći na četvrtak preko našeg područja premjestila se slaba fronta koja je lokalno donijela malo kiše, a tijekom četvrtka lokalno je u Istri bilo i izraženijih pljuskova, poglavitio na sjeveru i jugu. S prolaskom frote zapuhala je bura koja je tijekom četvrtka dodatno zagrijala zrak. Iako je stigla sa sjeveroistoka sa sobom nije mogla donijeti hladniji zrak, jer ga na sjeveroistoku Europe nema, pa je samo dolaskom nad naše područje raspuhivala vrućinu i dovela do toga da je danas Kvarner bio najtopliji u Hrvatskoj.
Rab je tako mjerio 33°C, Rijeka 32, Mali Lošinj i Omišalj 31, dok je u Pargu kod Čabra izmjereno ugodnijih 25°C. Ovakve temperature pogodovale su grijanju mora pa je mjereno 23 ili 24°C. Ova toplina u dane vikenda se ne bi trebala ponoviti, bure će i dalje biti, ali će postojati i mogućnost lokalnih pljuskova, posebno u gorju.

Foto: Igor Božić

Sličan sadržaj