Bura puhala 189 km/h na Krčkom mostu, u Rijeci ima štete, a u Gorskom kotaru pola metra snijega

Dinko Brozičević / SCT Senj@Senj

Olujna i orkanska bura koja puše na Kvarneru, ali i u Istri mjestimice je počinila i materijalnu štetu. U Rijeci puše prosječnom brzinom od 55 km/h, a najavljuju se udari i do 160 km/h.

ŽC 112 Rijeka zaprimio je 40-tak dojava o posljedicama olujnog vjetra. Srušena su stabla na prometnice (Rijeka, Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce, Omišalj), oštećeni stupovi javne rasvjete (Bribir i Rijeka), razbacani su kontejneri sa smećem te dojavljeni kratkotrajni prekidi u opskrbi električnom energijom (otok Cres te Bakar i okolica).

Kako piše Novi list, u Rijeci su vatrogasci imali više od 30 intervencija u posljednjih 24 sata. Najviše su posla imali sa zapaljenim dimnjacima, sruđenim stablima i odlomljenim granama koje su padale po autima.
Na riječkom Kampusu proglašeno je jutros zbog vjetra izvanredno stanje opasnosti. Svim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci predloženo je da obavijeste djelatnike i studente o prekidu svih redovnih aktivnosti.
Prema posljednjim informacijama, vjetar na području Kampusa puše brzinom od deset bofora, odnosno između 90 i 100 kilometara na sat, a počinjena je materijalna šteta od oko 100 tisuća kuna.
Osim što čini razne štete i pravi probleme u kopnenom i pomorskom prometu, orkanska bura utječe i na radne procese, pa tako u riječkom brodogradilištu 3. maj ne rade dizalice, a radnici se ne smiju kretati vanjskim skelama i raspoređeni su na rad u zatvorenim prostorima.

RIMETEO saznaje, da je najjači udar bure zabilježen u 10:30 h na Krčkom mostu, a iznosio je 189.4 km/h, a dok vjetar puše stalnom brzinom od oko 100 km/h, zbog čega je most zatvoren za sav promet. Rekord je 224 km/h iz 2015. godine. Podatak o 208 km/h, koji se pojavljuje ponegdje je netočan, ali s obzirom da će bura i dalje biti orkanska, moguće su i nove brzine.
Orkanskih udara vjetra ima i na riječkom području, a zbog čega je autocesta Sv.Kuzam-Šmrika također zatvorena za sav promet, kao i autocesta od Kikovice do Delnica.

Bura nosi snijeg do Rijeke, ali istaknuli smo da tako jak vjetar ne može doprinijeti jačanju oborina tako da je u Rijeci snijeg sveden na lepršanje, a na istočnim predjelima je uspio i zabijeliti, pa je primjerice u Senju jutros izmjereno 2 cm snijega. Gorski kotar je zatrpan s ukupno pola metra snijega koliko je jutros izmjereno u Crnom Lugu, a samo je novog snijega palo 35 cm. Delnice su jutros imale izmjereno 42 cm, a novog je palo 25 cm. U Pargu je izmjereno 37 cm, od čega 23 cm novog snijega.
Obilno je padalo i u Lici, u Otočcu je izmjereno 36, a u Gospiću 25 cm, a padao je i u unutrašnjosti zemlje.

Vijest dana na Kvarneru i dalje ostaje bura koja će biti jaka do olujna s orkanskim udarima. U srijedu poslijepodne slabjet će na riječkom području na umjerenu do jaku s olujnim udarima, a u četvrtak poslijepodne i na ostalim predjelima.

Sličan sadržaj