Buran kraj kalendarske godine: Kiša, snijeg, bura, hladnoća!

Rtavn1861

Kalendarska zima počinje u ponedjeljak u 00:03h, dok nam klimatološka traje već 20-ak dana. Od klimatološke baš i nismo previše vidjeli za sada, zbog nepovoljnog rasporeda baričkih sustava, koji su podržavali zonalno strujanje, odnosno ciklonalnu aktivnost na Atlantiku, zbog koje su se naši krajevi nalazili uglavnom pod iznadprosječno toplim vremenom, s dosta naoblake iz Sredozemlja te nešto oborine, koja je bila posljedica upravo fronti s Atlantika koje su dolazile do zapadnog Sredozemlja.
Tada su se na tom području zapadnog Sredozemlja stvarale sekundarne ciklone koje su se premještale prema istoku, a donosile jako puno oblaka, manje i kiše našem području.

Nekoliko dana prije prognostički su modeli najavljivali da bi ovaj vikend mogli dobiti izraženiju promjenu vremena. Međutim, fronta koja je stigla sa sjeverozapada Europe, u noći na nedjelju premještala se istočnije pa je tek u Slavoniji bilo zabilježenih pljuskova s grmljavinom, ponegdje i pojave tuče.
Fronta je uglavnom zaobišla Hrvatsku, a s obzirom na taj položaj, više bure donosi Dalmaciji nego Kvarneru, ali se promet odvija bez većih poteškoća.

Na Kvarneru, ali i u Gorskom kotaru nedjelja je vedra, temperature se kreću od 4 do 9°C u Gorskom kotaru, na Kvarneru 10 do 17°C, bez značajnijeg vjetra.

Prvi dan kalendarske zime bit će promjenjivo oblačan, uz jačanje vjetra južnih smjerova. Najava je to nestabilnijeg razdoblja koje će uslijediti za božićne blagdane, a posebno nakon njih.
Onako ugrubo rečeno, nakon Božića slijedi jače zahladnjenje, koje 26. prosinca Gorskom kotaru može donijeti i malo snijega, a na Kvarneru će biti jako puno bure, posebno 27. prosinca. A onda do kraja godine još jedna ciklona kojoj današnji modeli daju ispod 990 hPa i sva meteorološka čudesa povezana s njom.

Bacit ćemo samo “udicu” i reći: Bit će zima!, a detalji slijede…

Lijepi pozdrav svim našim članovima i pretplatnicima. Kao što vidite današnji je dan sunčan, a to je posljedica prolaznog anticiklonalnog djelovanja. Nedjelja ujutro bila je prohladna, tijekom dana vedrina i iznadprosječna toplina.

Ponedjeljak će biti sličan,. Uz hladno jutro, ali će tijekom dana biti toplije, vjetar će malo ojačati i biti jugozapadnog smjera. Oblaka će biti više, a sve je posljedica kretanja u atmosferi, nešto sjevernije od nas.

U utorak osjetno nestabilnije, prodor sa sjevera bit će sve bliže i počet će stizati i vlažniji zrak. Moguća je slaba kiša na riječkom području, u Gorskom kotaru možda ostane i suho.

Na Badnjak promjenjivo oblačno i nestabilno, mogućnost slabe kiše na Kvarneru, u Gorskom kotaru uglavnom suho.

Božić će na riječkom području proteći u znaku promjenjivo oblačnog vremena uz mogućnost za nešto više kiše nego u dane prije. Južnije na Kvarneru manje kiše, a slično se očekuje i u Gorskom kotaru.

U petak će po visini doći do pada temperature zraka jer će se u noći na petak sa sjevera naglo spustiti hladan prodor direktno u Jadran uz stvaranje sekundarne ciklone nad Italijom tako da će nad naše područje doći nešto više vlage. To u Gorskom kotaru znači manje količine snijega, a snijega može biti i u najvišem riječkom prigradu iznad 700 metara visine.

Po prolasku tog hladnog prodora, značajno će zahladnjeti. Današnji prognostički modeli ukazuju na 27. prosinca kao najlhladniji dan ovog dijela godine gdje se jutarnja temperatura u gorju može spustiti i ispod -10°C, a tijekom dana bit će također u nešto debljem minusu. Na Kvarneru noćne temperature na dobrom dijelu područja u minusu, a tijekom dana najviša dnevna temperatura tek malo iznad 5°C.
Dojam hladnoće bit će dodatno pojačan burom, koja će biti jaka do olujna s orkanskim udarima!

Nakon toga počinje razilaženje modela. Dat ćemo primjer modela GFS i ECMWF, onih najrelevantnijih za isto razdoblje.

GFS, u periodu između 28. i 30. prosinca daje izraženi hladni prodor sa sjevera, u sklopu ciklone od čak 980 hPa koja bi se spustila, uz stvaranje sekundarne ciklone u Jadranu. To je direktan arktički prodor, zbog kojeg bi se snijeg spustio sve do mora, a imajući u vidu položaj ciklone na savršenom mjestu za sjeverni Jadran, posebno kad malo odmakne na jug, padanje snijega bilo bi izgledno i u Rijeci.
Upravo o njenoj snazi i položaju ovisi puno stvari. Bude li presjeverno, Kvarner dobiva toplinu i kišu pa čak i u Gorskom kotaru snijeg ne bi bio posvuda. Bude li južnije, nalazimo se u hladnom sektoru uz dotok vlage pa je snijeg siguran u Gorskom kotaru, na Kvarneru vrlo granična situacija, jugu kiša, sjeveru oborinsko miješanje. Pa čak ni u samoj Rijeci ne bi bili na čistu s oborinom.
Evo i slike o tome što govorimo.
Rtavn1861

To je bio GFS. Sad njegov ljuti rival ECMWF. Ta dva modela valjda su u vječitom “ratu”. Pratimo ih dulji niz godina, ali baš nikad za dalji period nisu bili usuglašeni. To je nešto neviđeno, kolike su razlike ta dva modela za dulji period.
I dok GFS crta pravu zimsku ciklonu o kojoj je sve već rečeno, ECMWF “fura” proljetni đir. Dobro, možda malo pretjerujemo, nije proljetni, ali je totalna suprotnost GFS-u. Za isti termin vidi anticiklonu, ugodne temperature zraka, dok se fronta drži sjevernije.
Evo i njegove slike.
Recm1921

Istina, on kasnije spušta frontu, tek 30. prosinca, bez stvaranja sekundarne ciklone i tu je ogromna razlika ta dva modela , jer prvotni ima već pripremljen teren za snijeg, a drugi bi tek donio prolazno zahladnjenje po visini.

Dakle do 27. prosinca manje više sve se zna. Nestabilno u dane Božića, 27. prosinca s jakim zahladnjenjem i snijegom u gorju, na Kvarneru jakom do olujnom buroom. Nakon toga ili zimska ciklona ili oslabljeni hladni prodor!

Sličan sadržaj