Burna ciklona: Obilna kiša u Gorskom kotaru / Još obilnija u Dalmaciji / Obilna kiša i u ovom tjednu!

12074531_496303673878074_6268239784507943903_n

PGŽ
Ispratili smo još jednu listopadsku ciklonu. S obzirom na njen položaj daleko na jugu, o oborinama na Kvarneru nema se što puno za reći. Riječko područje dobilo je najmanje kiše. Na Kukuljanovo se jedva skupilo 8 mm, Rijeci 3 mm, a u Bakru 2 mm.

Jaka do olujna bura s orkanskim udarima stvorila je dobro poznatu situaciju u kojoj se oborine suše pri dolasku na Kvarner, tako da su samo južni vanjski otoci dobili i nešto više kiše, iz logičnog razloga jer su bili bliži cikloni, u odnosu na riječko područje. U Malom Lošinju službeno je izmjereno 16 mm, a u Rabu tek 7 mm.

Gorski kotar iz ovih situacija očekivano dobio osjetno više kiše pa su sve tri službene goranske postaje, Crni Lug, Delnice i Parg u nedjelju ujutro imali izmjereno 41, 43 i 42 mm. Vrlo ujednačeno su se oborine rasporedile dolazeći sa jugoistoka i istoka, a razlog valja potražiti u reljefu, gdje nema prirodnih prepreka dolasku oborina na područje Gorskog kotara.

DALMACIJA
Čak ni Gorski kotar nije dobio ni blizu kiše koliko je palo u Dalmaciji. Srušena su dva rekorda, padali su mjesečni prosjeci u samo jednom danu, a došlo je i do odrona i klizišta.
Na postajama DHMZ-a, u nedjelju ujutro, na vrh ljestvice najkišovitijih zasjeo je splitski aerodrom sa 130 mm kiše. 105 mm kiše izmjereno je u Šibeniku, čime je u jednom danu premašen prosjek koji iznosi 83 mm. Oborinski prosjek za listopad (78 mm) prešao je i Split sa 103 mm kiše, što je ujedno i najveća dnevna količina oborine u povijesti mjerenja. Istu vrstu rekorda oborila je i Komiža na otoku Visu, gdje do sada nikada nije izmjerena dnevna količina kiše za listopad od 73 mm.
Na Pelješcu je nevrijeme ponovno prouzročilo veliki odron tla, na koji se i ranije upućivalo, no po dobrom starom običaju, prošli odron nije bio dovoljna opomena. Tako se priča ponovno ponovila.

UNUTRAŠNJOST
Obilnu kišu ciklona je donijela i unutrašnjosti zemlje. U prosjeku je palo oko 30 mm, a oborine su bile prilično ujednačene na većoj površini.

Nakon svega, jednostavno se nameće zaključak da je sjeverni Jadran od ove ciklone dobio najmanje kiše, a situacija se mogla i očekivati obzirom na položaj ciklone koja se nalazila na jugu Sredozemlja. Većem dijelu Dalmacije je donosila jugo (s prednje strane ciklone), a sjevernom Jadranu (stražnja strana ciklone) jaku do olujnu buru s orkanskim udarima, koja je stvarala poteškoće u prometu.

ITALIJA
Ciklona je donijela veliko nevrijeme talijanskom otoku Siciliji, koja se našla prva na putu, gdje su nastale poplave zbog obilne kiše, a prema javljanjima meteoroloških portala, izmjereno je i 200 mm kiše u samo par sati. Poplavljena je Messina, uz još nekoliko gradova. Osim Sicilije, nevremenom su pogođene i susjedne regije.

SLOVENIJA
Kao zanimljivost vezanu uz ciklonu u Sloveniji, izdvojit ćemo obilan snijeg koji je pao na Triglavu, a prema službenim mjerenjima, palo ga je i 20 cm uz temperaturu ispod nule. Glavnina snijega (19 cm) pala je u noći sa subote na nedjelju.

CIKLONA ODMAKNULA
Tijekom nedjelje ciklona se premjestila na jugoistok Europe pa će se prijetnja od obilne kiše, poplava, odrona i grmljavinskih oluja premjestiti istočnije na Grčku, Rumunjsku, istočnu Mađarsku, Srbiju i Slovačku.

NOVI TJEDAN, NOVE CIKLONE
Na Kvarneru se utjecaj ciklone više ne osjeti. Bura je većinom oslabjela, a naoblaka se raskinula. Ipak, na navjetrovitijim dionicama cesta još uvijek su zbog vjetra na snazi zabrane.

Zbog olujne bure samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
Jadranske magistrale (DC8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) od Senja do Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila). (HAK)

Ispratili smo jednu ciklonu. Slijedi samo jednodnevna pauza, a potom se opet vraćamo Sredozemnoj ciklogenezi. Bivši uragan Joaqin došao je do Španjolske i Portugala, a u novom tjednu nastavit će se njegovo premještanje zapadnim Sredozemljem prema istoku, pa i prema našem području.

Ponedjeljak će biti najstabilniji dan u nizu na prostoru PGŽ, jer će prolazno ojačti anticiklona sa sjeveroistoka Europe. Očekujemo bar djelomice sunčano vrijeme, ali prohladno s hladnim jutrom u Gorskom kotaru. I dalje će biti bure ili sjeveroistočnog vjetra, ali više ne u dominatnoj mjeri kao u protekla dva dana.

U utorak će doći do porasta naoblaka, a od jutra je već moguća kiša na vanjskim otocima. Do kraja dana će se cijela županija naći pod oborinama, uglavnom slabog do umjerenog intenziteta. Ojačat će vjetar južnih smjerova.

Srijeda donosi još jače pogoršanje vremena. Ciklona će se centrom nalaziti u Genovskom zaljevu, donoseći obilne oborine PGŽ, posebno riječkom području. Tako da ono što je doživjela Dalmacija s afričkom ciklonom, lako može doživjeti Kvarner s Genovskom. Može pasti preko 100 mm kiše.
Kasno navečer s prolaskom hladne fronte moguće su i izraženije grmljavinske nestabilnosti, a jako jugo zamijenit će jaka bura. Doći će do pada temperatura pa najviši predjeli orskog kotara mogu dobiti i nešto snijega s prolaskom fronte.

Kada se dogodi jaki potres, uslijedi cijeli niz takozvanih “afteršokova” na nekom području. Vrlo slična situacija je i sjakim ciklonama. Nakon što prođe, ne očekuje se odmah stabilizacija vremena, već taj proces stabilizacije malo potraje.
U ovom slučaju ciklona će “šetati” iz Ligurskog prema Tirenskom moru i obratno, tako da će nove oborine tek uslijediti tijekom četvrtka, a ponovno mogu biti obilnije.

Niti posljednja 3 dana tjedna neće biti stabilna, kiša će biti svakodnevna pojava, a temperature će biti oko prosjeka ili tek malo iznad njega. U svakom slučaju past će veća količina kiše u dijelovima PGŽ, a posebno na riječkom području.

Dakako, svaka prognoza pa tako i ova, podložna je promjenama. Zato vas pozivamo da nas pratite putem naše REDOVNE PROGNOZE koju obnavljamo svakodnevno.
Bude li nekih zamjetnijih promjena u odnosu na ovaj tekst, na vrijeme ćemo informirati o eventualnim promjenama ili putem ove STRANICE ili kroz aktivnost na FACEBOOK-u.

Naslovna: Orkanska bura u Povilama, foto: Goran/RIMETEO

Veli Lošinj, foto: Sandro Puncet

Pelješac, foto: Slobodan Rosić

Messina, Italija, foto: 3bmeteo

Očekivana sinoptička situacija za ponedjeljak, meteo.hr (pauza do nove ciklone sa Sredozemlja)

Slikovna prognoza za PGŽ (RIMETEO)

Očekivana sinoptička situacija za srijedu (ciklona na području Genovskog zaljeva), wetterzentrale.de

Sličan sadržaj