Pet poznatih gradova pod utjecajem klimatskih promjena

Bilo da ljudi doprinose ili ne, klimatske promjene se događaju.
Temperature rastu, a ledene površine se smanjuju. U ovom trenutku, iako smo ograničili porast globalne temperature, studiji ukazuju da će razina morske površine i dalje rasti.

U nastavku donosimo pet metropola, koji su skloni klimatskim promjenama.

Bangkok
Bangkok je glavni grad i najvažnija luka Tajlanda. Bangkok je nekoć bio manje trgovačko središte na ušću rijeke Chao Phraya za vrijeme kraljevstva Ayutthaya.

To je središte velike, rastuće nacionalne ekonomije, koja uključuje zemlje rastuće proizvodnog sektora, a poljoprivredni sektor koji zapošljava gotovo pola stanovništva diljem zemlje.
Jedan stručnjak je za AFP u 2011. rekao je da bi se grad mogao naći pod vodom u sljedećih 50 godina. Svemu idu u prilog poplave, koje se događaju za vrijeme monsuna. Snažnije oluje izgledne su u narednom stoljeću, a sezone monsuna mogu biti duže i intenzivnije.

U 2011. godini, velike poplave nanijele su veliku štetu u industriji.

Venecija
Venecija, tradicionalno hrvatski Mleci, glavni je grad istoimene talijanske pokrajine Venecije u talijanskoj regiji Venetu s 271,367 stanovnika. Zajedno s Padovom čini metropolu Padovu-Veneciju s 1,600.000 stanovnika.

Zbog porasta razine mora, koja će i dalje rasti, ovaj grad će se naći pod sve češćim poplavama. Plime od 100 cm i više, mogle bi se događati sedam puta godišnje.
To će biti jedan od većih problema za privlačenje turista.
Zbog čestih poplava inudstrija je već na gubitku od 42,9 milijuna eura. Vlasti su odobrile 5,4 milijarde eura kako bi sagradili niz barijera u ulazu u lagunu, kako bi spriječili plavljenje grada.

Aleksandrija
Aleksandrija je najveća egipatska luka i drugi po veličini grad u Egiptu, sa stanovništvom od 3.5 do 5 milijuna. Grad se proteže na 32 kilometra na afričkoj obali Sredozemnog mora u sjevernom Egiptu.

Luka odrađuje četiri petine međunarodne trgovine u Egiptu, te je dom za 40% idustrije u zemlji. A tu je i sama delta, koja je jedan od najplodnijih dijelova zemlje. Nizak teren delte čini ranjivost, posebno na rastućim vodama.
Porast razine mora mogao bi biti poražavajući. Porast mora od 25 cm mogao bi ostaviti 60% stanovništva pod vodom, a povećanje od 50 cm bi moglo izbrisati 66% industrije.

Izvan grada, ostatak delte čini 40% Egipatske poljoprivredne prizvodnje. Studiji navode kako bi oko 60% delte moglo biti pogođeno povećanjem saliniteta zbog porasta razine mora.

Guangzhou
Guangzhou je glavni grad kineske provincije Guangdong. Nalazi se na jugu Kine, na zaljevu koji je poznat pod imenom Biserna rijeka. Smješten je u blizini Hong Konga u jednom od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja Kine.

Prema nedavnim studijima Svjetske banke, ovaj grad je kao broj jedan s najvećim rizikom od obalne poplave, koje se odnose na klimatske promjene.

Guangzhou se već borio sa velikim poplavama zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i povremenih tajfuna sa Pacifika.
U 2010. godini, u velikim poplavama poginulo je više desetaka ljudi, pri čemu je prouzročena materijalna šteta od 85 milijuna amričkih dolara.
U 2005. godini, više od dva milijuna njezinih žitelja bili su izloženi obalnom poplavom, ali 2070., moglo bi biti i do 10,3 milijuna.

Miami
Miami je grad smješten u jugoistočnom kutu američke savezne države Floride. Miami je drugi najveći grad na Floridi te najveći grad i sjedište okruga Miami-Dade.

Tijekom proljetnih i jesenjskih plima, grad doživljava lokalne poplave, koje bi u idućem stoljeću mogle biti katastrofalne.
2005. godine uragan Wilma, donijela je val veći od 2 metra u području grada. Takvo nešto se događa jednom u 76 godina. Ukoliko razina mora naraste više od 60 cm, takav val bi se mogao dogoditi u narednih pet godina.

Sličan sadržaj