SAD: Nova kiša Karolinama / Uragan Oho na putu za – Aljasku!

1510011215

SJEVERNA I JUŽNA KAROLINA

Nova runda kiše očekuje se ovog vikenda u saveznim američkim državama Sjevernoj i Južnoj Karolini, koje su do sada doživjele povijesnu oborinu na svojim prostorima.

Kiša dolazi, ali se ne očekuje ponavljanje prošlog vikenda. Oluja će biti slabija i neće povlačiti toliko tropske vlage kao njena prethodnica. Imajući u obzir trenutnu situaciju s ukupnom količinom kiše, koja je u 3 dana ponegdje premašila i tromjesečnu količinu oborina, svaka nova oborina zbog zasićenosti tla može značiti i nove nevolje u vidu poplava.

Nakon što su se rijeke izlile iz svojih korita trebat će tjedni da se opet u ista i vrate, a tome će pogodovati i vrijeme, jer se kiša nakon ove za vikend, više neće vraćati čak niti do kraja idućeg tjedna.

ALJASKA
Aljaska kao i Britanska Kolumbija u Kanadi u pripravnosti, jer im se sprema nesvakidašnja tropska porcija. Do njih su stigli ili će tek stići ostaci uragana Oho koji je stigao sa Havaja.
Oho je prošao tranziciju u vantropsku oluju ali je dodatno ojačao u Aljaškom zaljevu, s tlakom u centru od samo 960 hPa, što je tlak kojim se mogu pohvaliti i neki uragani.
Očekuje se snažan vjetar i obilna kiša.Ova situacija za Aljasku nije uobičajena, jer se doslovno na prste jedne ruke mogu izbrojati sustavi središnjeg Pacifika koji su svoj put završili tako sjeverno. To su bili Guillermo 2007. i neimenovana oluja 1975. godine.

EL FARO – POSLJEDNJA POZICIJA NA “ZIDU” “OKA” URAGANA JOAQUIN
Kad se već dotičemo tropskih sustava, uragan Joaquin isto je doživio tranziciju na svom putu prema Španjolskoj i Portugalu i pokazat će kako nekadašnji uragan djeluje kao obična ciklona.
Ostavio je dubok trag dok je harao od Bahama do Bermude, a posredno je utjecao i na obilnu kišu na jugoistoku SAD-a. Osim toga povezuje ga se i s tragedijom i nestankom kontejnerskog broda El Faro s 33 člana posade.

Kada je kontejnerski brod El Faro napustio Floridu 30. rujna, Joaquin je bio snažna tropska oluja u blizini Bahama. Kapetan je bio svjestan opasnosti koja ga očekuje, ali sigurno nije mogao očekivati ubrzano jačanje sustava na 3. kategoriju.
Nevolja nikada ne dolazi sama. Tako su ostali i bez pogona, a tada brod postaje doslovno igračka u rukama prirode. Posljednji prijavljeni položaj bio je u “zidu oka” uragana Joaquin, tako da je prilično jasna sudbina broda i njegove posade.
Brod bez propulzije, struja vjetrova koja se vrti oko uragana suprotno od kazaljke na satu, doslovno je vodila u “oko” uragana, ali trebalo je preživjeti njegov “zid” koji ga okružuje.
Oko je najtiši dio svakog uragana, bude čak i vedrine, a tu je tlak najniži. Okruženo je zidom, područjem gdje je svaka oluja najgora. Tu nastaje najveća materijalna šteta, a El Faro, bez motora, nije imao nikakve šanse s valovima većim od 10 metara i udarima vjetra od 250 km/h. Ova situacija bila bi pogibeljna i za potpuno ispravne brodove. Zato su meterološke informacije pomorcima zlata vrijedne, a očito do istih nesretni pomorci nisu došli na vrijeme.
Pretpostavljajući što se dogodilo, američka obalna straža obustavila u srijedu potragu za El Farom i njegovom posadom.


Izvor slike: Marinne Traffic

Nažalost

Sličan sadržaj