C3S: Lipanj 2019. najtopliji lipanj ikad zabilježen

Podaci agencije Copernicus Climate Change Servicea (C3S), službene agencije koja djeluje pri Europskoj uniji, pokazali su kako su prosječne temperature za ovogodišnji lipanj u Europi bile dva stupnja iznad uobičajenih vrijednosti, a isti mjesec bio je najtopliji otkako se mjeri temperatura na Zemlji. 

Stručnjaci su izjavili da su klimatske promjene uzrok ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta tijekom prošlog tjedna.

 

Iako nije bio dugotrajan kao toplinski val prošlog ljeta, ovaj kratki toplinski val, nastao zbog dotoka vrelog zraka iz Sahare, bio je jako intenzivan. Pet dana s iznimno visokom temperaturom pratili su temperaturni rekordi, poglavito na istoku Europe. To je sve dovelo do toga da je lipanj bio za jedan stupanj topliji od dosadašnjeg rekordnog lipnja 1999. godine.
Karta, koja nam je poslužila za naslovnu fotografiju, pokazuje temperaturne anomalije od 25. do 29. lipnja. Kao polazišna točka uzete su prosječne temperature u istom vremenu u godinama između 1981. i 2000. Tako je vidljivo da su temperature na zapadu Europe bile od šest do deset stupnjeva više od prosjeka.
Također, podaci pokazuju da je i globalni prosjek za 0,1 stupanj veći od dosadašnjeg rekorda. Dosadašnji najtopliji lipanj u svijetu bio je 2016. godine, javlja index.hr.

Sličan sadržaj