Četiri slova, a toliko problema: Bura

Snijeg je prekrio veći dio Hrvatske, što uz iznimno niske temperature dovodi do teškoća u prometu, otežava opskrbu građana, a jak vjetar znatno povećaja osjećaj hladnoće. Jak olujni vjetar od gotovo 100 kilometara na sat s temperaturom od -22°C na Zavižanu, stvara “ugođaj” od polarnih –43°C.

Neugodan doživljaj hladnoće povećava vrlo jak vjetar, poput onoga u Senju, Rijeci, na Krčkom mostu… Bura i dalje puše uzduž cijelog Jadrana. Znatno je jača na sjevernom Jadranu gdje ima orkanskih udara. U Rijeci je jutros puhala na udare do 126 km/h, Senju 101 km/h. Najjači zabilježeni udari u Dubrovniku dosezali su 94 km/h, Marjanu 86 km/h… Na Krčkom mostu zabilježen je udar bure od 183 km/h!

Jutros je prema podacima DHMZ-a najviše snijega zabilježeno na Zavižanu, 230 cm, u Delnicama 162 cm, u Crnom Lugu na Risnjaku 125 cm, na Plitvičkim jezerima 118 cm, Gospiću 78 cm… Prema podacima u 19 sati i neke obalne mjerne postaje dojavljuju snježni pokrivač, Šibenik 5 cm, Hvar, Komiža i Lastovo 3 cm te Makarska i Split 1 cm.

Duž jadranske obale i na otocima zadržavanje snježnog pokrivača rijetko je i kratkotrajno, iako s njim treba računati, posebice u unutrašnjosti Istre, kvarnerskom priobalju i dalmatinskom zaleđu.

Sljedeća noć bit će još malo hladnija nego prethodna, no prava hladnoća slijedi u srijedu, pa i u četvrtak ujutro. Ovome svjedoči i upozorenje DHMZ-a na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje, te je gotovo za cijelu Hrvatsku izdano upozorenje za vrlo veliku opasnost.

Naslovna: Senj, Denis Hren// Upozorenje na hladni val-DHMZ

Izvor teksta: Novi List/Dalmacija danas

Sličan sadržaj