Četvrtak i petak donose vjetrovito i iznadprosječno toplo vrijeme |Do kraja tjedna promjenjivo, ali i nešto svježije vrijeme

Rijeka, Marko Šteković Photography

Nakon višednevne suše, malo je kiše uspjelo pasti u ponedjeljak navečer na našem području, nešto više oborina bilo je na dijelu Gorskog kotara. Takvo se stanje neće odveć popraviti niti u iduća tri dana, jugo će i dalje dominirati, a oborina će biti tek nešto više.

Razlog tomu je što se trenutno (a i u iduća tri dana) nalazimo u polju između dva sustava, ciklone na sjeveru kontinenta i anticiklone koja se dominira po istoku i jugu Europe.

Trenutno po visini iznad nas struje jugozapadni vjetrovi koji sa sobom povlače toplinu iz Afrike i Sredozemlja pa se trenutno nalazimo u toplom sektoru ciklone dok se hladna fronta probija po Francuskoj obali. Ta hladna fronta neće stići do nas, a jedan od faktora je upravo položaj anticiklonalnog bloka koji ne dozvoljava cikloni ulazak nad središnju Europu već ju gura prema sjeveroistoku. Zbog toga će ta hladna fronta samo ‘očešati’ sjevernu stranu Alpa te time onemogućiti reagiranje toplog Mediterana i stvaranja sekundarne ciklone pa će se vjetar zadržati u smjeru jugozapadnjaka.

U nižim slojevima atmosfere taj će se vjetar odražavati u obliku juga koje je već tijekom noći zapuhalo na širem obalnom području, a do sredine dana će i ojačati kada u Gorskom kotaru, na otvorenom moru i između kvarnerskih otoka može dosezati i jake do olujne udare. Do navečer će uglavnom zadržati jačinu, a zatim će se smiriti i okrenuti na jugozapadnjak. Kiša će se uglavnom kretati slično kao i vjetar, od poslijepodneva će početi padati, a trajat će do petka u ranim jutarnjim satima, no tu je riječ o malim količinama, u Riječkom zaleđu do 10 mm dok će najviše pasti u gorskim predjelima, oko Platka i Risnjaka, oko 30 mm.

U petak će zatim prvu polovicu dana obilježiti postupno razvedravanje uz jugozapadne vjetrove, koje će najviše osjetiti Gorski kotar i otvoreno more. U drugom djelu dana vjetar će se smiriti a lokalno i potpuno ugasiti, prevladavat će uglavnom vedro.

Ovakva situacija zadržat će se sve do drugog dijela subote kada će se vjetar ponovno nakratko probuditi, navečer okrenuti na jugo koje će uzrokovati porast naoblake te označiti početak nove promjene vremena.

Četvrtak će od ova tri dana biti najtopliji kada maksimalna temperatura zraka lokalno može narasti i do 18 °C, u ostatku područja uz obalu oko 15 °C, a u Gorskom kotaru oko 10 °C (lokalno do 15 °C u nižim područjima). Od petka se očekuje za 2-3 stupnja hladnije, no i dalje je to iznadprosječno toplo vrijeme.

U idućem tjednu sve je izgledniji povratak zime, uz osjetno hladnije vrijeme, povremeni snijeg u gorju te buru na Jadranu.

Sličan sadržaj