Četvrtak obilježili afrički pijesak i olujno jugo

Mutni zalaz iz Crikvenice @ Dario Grubišić
Mutni zalaz iz Crikvenice @ Dario Grubišić

Niti četvrtak nije bio stabilan dan. U nekoliko navrata zabilježeni su lokalni pljuskovi, a njihova posebnost je bila ta da su bili bogati česticama prašine i pijeska koje su nam u južnoj visinskoj struji pristigli iz Afrike.

Zbog toga je i mala količina kiše rezultirala velikom prljavštinom. Iz naslovne slike vidi se zapravo da smo još dobro i prošli, u usporedbi s Italijom koja je dobila značajnu porciju ove nevolje.

Osim pijeska dan će se pamtiti i po jakom jugu, posebno u Dalmaciji koje je prelazilo i 100 km/h, a na Kvarneru su otoci više osjetili jugo od same Rijeke. Na otocima je došlo i do mjestimičnog porasta razine mora te do plavljenja riva.

Svemu treba dodati i visoku temperaturu koja je doprinijela osjetu teškog vremena – Rijeka, Rab i Mali Lošinj imali su izmjereno 28°C, a toplo je bilo i u Pargu s 23°C.
Najtopliji u Hrvatskoj bili su Makarska, Bilogora i Daruvar s vrućih 31°C.

More je također pogodno za rashlađivanje, a njegova temperatura je 22 ili 23°C na Kvarneru. Svježije je u Gorskom kotaru, ali ne i u Lici gdje primjerice Plitvička jezera imaju čak 24°C, a Gospić je u 22h imao i 27°C.

Nakon vrlo toplog i sparnog dana, isto takva je i noć. U 1h na Kvarneru je temperatura u rasponu od 20 do 25°C, a ostanu li te vrijednosti govorit ćemo o tropskoj noći.

Sa zapada stižu i novi oblaci koji će obilježiti prvi dio petka. Povezani su s približavanjem plitke doline s frontalnim sustavom sa sjeverozapada Europe.
Zbog toga će petak u prvom dijelu biti oblačan s povremenom kišom ili pljuskovima posebno duž obale na Kvarneru i u Gorskom kotaru, dok se na otocima oborine ne očekuju. U poslijepodnevnim satima će se djelomice razvedriti.

Više sunca očekuje se tijekom subote, gdje samo područje uz Sloveniju može dobiti i poneki pljusak.

Novo naoblačenje stiže u nedjelju, a do večeri će s njim ponegdje stići i kiša.

Aktualni radarski prikaz otkriva da u Sloveniji lokalno te na umaškom području u Istri ima i jačih oluja

030.gif

Sličan sadržaj