Četvrtina stanovništva Slovenije bez struje


Zbog snijega i leda u ponedjeljak u Sloveniji i dalje vladaju izvanredne prilike u prometu i opskrbi električnom energijom, zatvoren je velik broj školskih ustanova i procjenjuje se da je četvrtina kućanstava trenutačno bez struje.
»Stanje nije dobro, radi se o prirodnoj katastrofi većih razmjera«, rekao je u ponedjeljak, nakon sastanka sa službama zaduženim za rješavanje situacije, ministar obrane Roman Jakič.
Rekao je da se procjenjuje kako je bez struje trenutačno oko četvrtina kućanstava u raznim dijelovima države, odnosno 240.000 ljudi, a sanacija stanja mogla bi potrajati danima pa i tjednima.
Led je srušio oko 500 tona nosivih stupova dalekovoda, a stanje djelomično ublažava postavljanje agregata za struju, a preko noći stigla je i pomoć iz inozemstva – dodatni agregati uz one koje je podijelila vojska stigli su iz Češke, Austrije i Njemačke.
Zdravstvene službe posebno su upozorile one koji za struju sada koriste agregate na opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom u slučaju nepravilne upotrebe.
Zbog upozorenja ministarstva obrazovanja da se nastava ne odvija u školama u onim krajevima gdje bi zbog nestanka struje ili uvjeta na cesti to moglo ugroziti učenike, danas bi po procjenama bez nastave moglo biti 75 posto škola i vrtića.
Nadležne službe upozoravaju vozače da zbog snježnih neprilika i leda bez velike potrebe ne izlaze na ceste, a građani se upozoravaju na opasnost koja prijeti u šumama zbog pucanja drveća i u planinama zbog velike mogućnosti snježnih lavina.
Državna agencija za okoliš stanje u državi zbog vremenskih neprilika označila je »crvenim alarmom«. U prekidu je promet na velikom dijelu regionalnih cesta te neke željezničke pruge, međunarodni vlakovi voze sa zakašnjenjima, a uz velike teškoće odvija se i lokalni autobusni promet.

Tekst: Hina
Foto: Arhiva/Rimeteo

Sličan sadržaj