Ciklona donijela nešto kiše Kvarneru, kiše i snijega Gorskom kotaru / Slijede mjestimice orkanski udari bure i lokalno obilniji snijeg u Gorskom kotaru / U novom tjednu stabilnije i hladnije

10404372_901917563172538_1771569594215012947_n

Ciklona iz Sredozemlja, koja se svojim centrom nalazila nešto zapadnije od Genovskog zaljeva tijekom srijede, protekle je noći i jutra donosila kišu Kvarneru, a kišu i snijeg Gorskom kotaru.

Na Kvarneru je, bar prema službenim postajama, pala vrlo izjednačena količina kiše. Sve službene postaje imale su evidentiranu oborinu, a u konačnici je palo između 10 i 18 mm kiše.
U Gorskom kotaru oborina je bilo manje, ali također izjednačeno, između 7 i 8 mm, a treba reći da su Crni Lug i Parg jutros imali zabilježen i snježni pokrivač. U Pargu su izmjerena 3 cm, a u Crnom Lugu 1 cm snijega.

Kako je jutro odmicalo i oborine su slabile. Na automatskim postajama u PGŽ, od ponoći do 16h palo je do 14 mm kiše. Trenutno oborina nema nigdje, ali se zadržalo pretežno oblačno vrijeme. Temperature su od 3 do 6°C u Gorskom kotaru i do 12°C na Kvarneru.

Bura još nije ojačala, ali niti neće, jer se ciklona nad jugom Italije još nije produbila. To se očekuje u noći na petak, posebno negdje iza 3h, kada će bura naglo jačati, a vrhunac njenog puhanja biti do podneva. Na istočnom priobalju i u Senjskim vratima bit će i orkanskih udara bure, na području Krčkog mosta olujnih udara, a slično se može očekivati i na lošinjskom, riječkom te području Gorskog kotara sa sjeveroistočnim vjetrom.
Gotovo je sigurno da će se prometovati otežano i na kopnu i na moru, a probleme će kroz Gorski kotar sstvarati i snijeg, koji lokalno može biti obilniji, posebno na istočnom i središnjem dijelu gdje ga može pasti i preko 20 cm.
Oborina na Kvarneru, ukoliko ih bude, bit će vrlo malo i to posebno na područjima bližim Gorskom kotaru, a valja istaknuti i mogućnost snijega u istočnom riječkom zaleđu, iznad 750 m visine, gdje će također biti olujnih pa možda čak i orkanskih udara bure.

S odmicanjem i popunjavanjem ciklone dalje na jugoistok vrijeme će se stabilizirati, vjetar smirivati pa nas u većem dijelu idućeg tjedna očekuje stabilnije i hladnije vrijeme, a jutarnje će temperature u minus čak i na Kvarneru, dok se u Gorskom kotaru mogu spustiti i do -10°C.

Naslovna: Snijeg na Platku, Izvor: Platak.com

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Selce, foto: Dalibor Jud

Kraljevica, foto: Irena Škorjanc

Iz priloženog grafikona može se vidjeti da nam predstoji jedno hladnije razdoblje, u početku s prosječnim, a zatim ispodprosječnim temperaturama, bez previše oborina. Dok su linije i na gornjem i donjem grafu usuglašene, velika je vjerojatnost ostvarenja događaja. Ilustracije radi, za Rijeku bi temperatura na 850 hPa trebala biti -5°C uz prisustvo oborina, da bi padao snijeg.
MS_1445_ens

Sličan sadržaj