Ciklona donijela obilne oborine, a snijeg se mjestimice spustio i do mora

Tijekom petka i prvog dijela subote bili smo pod naglašenim utjecajem poremećaja koji je stigao sa sjeverozapada Europe te prouzročio stvaranje sekundarne ciklone u sjevernom Jadranu.

Na području PGŽ mjestimice su pale obilnije oborine. Prema podatku od 7 sati (DHMZ) najviše oborine dobile su Delnice, u kojima je i kiše i snijega palo u količini od 103 mm, slijedi Kukuljanovo s 60 mm, u Rijeci je palo 55 mm, Bakru 47 mm, Pargu 44 mm, Krku 31 mm, Rabu 23 mm, a u Malom Lošinju 11 mm oborine.

U noći na subotu došlo je do pada temperature pa se snježna granica brzo spuštala. Do subote ujutro, spustila se mjestimice i do mora pa je padanje snijega prolazno zabilježeno i u Rijeci. Na predjelima iznad 200 metara malo je i “pobrašnio”, a iznad 300 m formirao se i tanji snježni pokrivač, dok su najviši predjeli dobili i 20 cm snijega.
Snijeg je padao i na najvišim predjelima Krka i Cresa te mjestimice na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri te u samom Vinodolu.

Međutim, na službenim postajama DHMZ-a nigdje nije bilo zabilježenog snježnog pokrivača. Zato se u Gorskom kotaru bilježi snježni pokrivač. Prema podatku DHMZ-a od 7h u Delnicama ga ima 21 cm, Crnom Lugu 20 cm, a u Pargu 40 cm.

Snijega je bilo i u unutrašnjosti Istre, ali i na samom moru na istočnoj i zapadnoj obali. U Pazinu je izmjeren i službeni centimetar, a pahulja uz malo dekoracije bilo je i u Puli. Više od službenog centimetra dobili su i Zagreb-Grič 2 cm, Hrvatska Kostajnica 13 cm, Varaždin 14 cm, Gospić 23 cm, Puntijarka 29 cm, a Plitvička jezera 30 cm. Najveći snježni pokrivač, što je i logično, izmjeren je na Zavižanu, a iznosi 70 cm.

Novi snijeg već je moguć tijekom nedjelje, o čemu pišemo uskoro.

Kako su se stvari odvijale kronološki uz pregršt vaših fotografija pogledajte u posebnoj vijesti putem koje smo pratili ovu ciklonu:
->UŽIVO | Pala obilnija kiša, sa zahladnjenjem snijega ima i na riječkom području

Naslovna: Platak | Marin Vlastelica

Sličan sadržaj