Nakon snijega slijedi – “snjegožder”, ali prije toga još ponegdje može biti susnježice i snijega

Piše: Nenad Prošić

Nakon kratkotrajnog smirivanja u drugom dijelu subote, od sredine dana u nedjelju, eto nama novih uzbuđenja.

Pojava vjetra južnih smjerova u kasnim prijepodnevnim satima bit će najava približavanja nove duboke ciklone koja će utjecati na vremenske prilike prvo na sjevernom Jadranu i uz njega. S njom će početi pritjecati osjetno topliji zrak uz obilje kiše i jako do olujno jugo tijekom ponedjeljka.

No, obzirom da će se u početku nad nama nalaziti hladan zrak koji nam je pristigao dan ranije, najvjerojatnije već u ranoposlijepodnevnim satima nedjelje će uz kišu osobito u višim predjelima unutrašnjosti Istre, riječkog zaleđa te kvarnerskih otoka Cresa i Krka započeti oborine kao susnježica i snijeg, na pojedinim lokacijama uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača.

Prema večernjim satima uz daljnje zatopljenje i pojačanje juga prvo se na području Istre i Kvarnera očekuje postupan prelazak oborina u kišu, a potom tijekom noći i na Gorski kotar gdje će na pojedinim lokalitetima (zbog pozitivne temperature na visini, a negativne pri tlu) tijekom večeri biti i pojave opasne kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Uz naglo zatopljenje te jugo i obilnu kišu tijekom ponedjeljka dolazi posljedično topljenje snijega posvuda jer će se snježna granica dignuti iznad 2000 metara, a što će rezultirati ubrzanim porastom lokalnih rijeka i riječica poglavito na području Gorskog kotara.

Što se eventualne susnježice i snijega na riječkom području tiče on će uveliko ovisiti o terminu dolaska naoblake. Najidealnije bi bilo da naoblaka stigne do jutra, “zarobljavajući” tako akumuliranu hladnoću koja je postignuta noćnim ohlađivanjem. Time bi se ostvarili savršeni uvjeti za početak oborina kao snijeg.

Međutim, aktualni prognostički modeli, naoblaku vide tek od sredine dana čime se šanse za snijeg smanjuju uz more, a rasti će s nadmorskom visinom.
Nadolazeće zatopljenje je neizbježno. Čak ako riječko područje i odoli jugu tijekom nedjelje i vidi padanje snijega, u ponedjeljak će se zatopljenje i južina posvuda proširiti i snijeg će čak i u gorju brzo postati povijest, a do izražaja će doći drugi elementi.

U prvom redu tu je obilna kiša koja će zbog nizanja ciklona biti svakodnevica, uz količine i preko 100 mm. Zatim vjetar, puhat će mjestimice i orkansko jugo, što se nije dugo događalo, a u gorju jugozapadnjak. Zbog dubine ciklone, porast će razina mora pa su moguća čak i plavljenja obale.

Dinamičan tip vremena se nastavlja, samo što će zimu zamijeniti jesen.

Naslovna: Sinoptička situacija za noć na utorak po modelu GFS | WXchats.eu

Sličan sadržaj