Dolazak nestabilnog perioda uz jako jugo i obilnu kišu, zime ni u planinama

Izvor naslovne ilustracije: DHMZ, dorada Rimeteo
Prikaz hoda prosječne dnevne temperature na postaji Rijeka-Kozala gdje je crvenim pravokutnikom označen period veljače gdje je vidljivo izraženo pozitivno odstupanje između prve i druge standardne devijacije.

Uvod

Tjedni odmiču, a temperaturno se i dalje nalazimo u proljeću, odnosno sredini 4. mjeseca. Tako visoke temperature potaknule su biljke, ali i životinje izlazak iz zimskoga sna što svakako nije dobro s obzirom da nas očekuje još cijeli mjesec ožujak koji je poznat po svojim zimskim „repovima”, a koji bi onda mogli ozbiljno ugroziti budući urod te imunitet samih biljaka.

Na nesreću već procvalim biljkama stiže period obilnih kiša te i dalje iznadprosječno visokih temperatura, a s obzirom da će na snazi biti ciklonalno vrijeme očekuje se i dosta jakoga juga!

Sinoptička situacija

Na vrijeme i dalje utječe greben anticiklone kod Azora koji osigurava stabilno vrijeme, no ne zadugo. Greben će se već tijekom sutrašnjeg dana (srijeda) raspasti iznad našeg područja, a anticiklona kod Azora „pobjeći” prema sjeverozapadu Atlantika.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije, vidljivo je da se nalazimo pod grebenom anticiklone kod Azora. Crvena boja prikazuje viši geopotencijal, a ljubičasta niži. Izvor : Meteociel, dorada Rimeteo

Glavni adut ovoga tjedna (a vjerojatno i narednog) bit će ciklonalni sustav na sjeveru Atlantika koji pokriva gotovo čitavo područje sjeverne Europe prema kojoj gura vlažan i malo topliji zrak s Atlantika. Ti će se sustavi postepeno kretati prema Skandinaviji gdje će se neposredno prije zadržati do kraja tjedna, a za sobom će povlačiti hladan zrak sa Sjevernog mora i Grenlanda koji će se uz pomoć anticiklone (ona koja se pomaknula od Azora prema sz Atlantiku) spuštati prema središnjoj i zapadnoj Europi.

Dolaskom hladnog zraka do zapadne Europe, a krajem četvrtka i do zapadnih obronaka Alpa, potencirat će se sekundarna ciklona u Genovskom zaljevu koja će rapidno jačat. Brzo jačanje ciklone uzrokovat će naglo jačanje juga koje će u petak dosegnuti svoj vrhunac, a uz blizinu centra ciklone i visokih valova izgledne su izraženije plime te lokalno plavljenje obale.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će doći do nastanka sekundarne ciklone kod Genove. Strelicama je označen pritok toplog i hladnog zraka prema našem području. Izvor : Meteociel, dorada Rimeteo

Sekundarna ciklona će nastaviti put dalje prema sjeveroistoku (Skandinaviji) pa će hladna fronta umjesto sa sjeveroistoka doći sa zapada pri čemu je nećemo osjetiti uz buru nego kao kratkotrajno smirivanje oborina i nešto niže temperature uz i dalje prisutno jugozapadno visinsko strujanje.

Vikend stoga ne donosi stabilizaciju vremena jer će se i dalje nastaviti pritok vlažnog zraka po visini s jugozapada, a kako će se i dalje održavat pritok hladnoga u Mediteransko more, izgledno je ponovno stvaranje sekundarne ciklone vjerojatno na području Italije koja bi se trebala spuštati nešto južnije, a koja će vjerojatno ponovno uzrokovati barem mjestimične oborine te ponovno jačanje juga.

Dugotrajna stabilizacija nije izgledna ni početkom novoga tjedna, kao ni povratak zimskih temperatura pa je vrlo izgledno kako će veljača oboriti temperaturne rekorde kako kod nas tako i u regiji, a u tu kategoriju također ulazi i cijela klimatološka zima koja završava krajem mjeseca, no pričekajmo još do kraja kako bi se napravili službeni rezultati.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda pretežno vedra. Puhat će slabo jugo, u gorju jugozapadnjak koji će prema kraju dana jačat na umjeren do jak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 3°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C, lokalno do 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Četvrtak oblačan, u zaleđu Rijeke te istočnom gorju od sredine dana moguća povremena slaba kiša, ostatak područja uglavnom suho. Jugo u jačanju na umjereno do jako, a u gorju jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak oblačan uz povremenu kišu koja će biti češća u drugom dijelu dana osobito prema večeri kada se očekuje umjerena do jaka kiša, lokalno uz pljuskove i grmljavinu. Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm kiše, a u zaleđu Rijeke i gorju 30 – 100 mm! Jugo će dodatno pojačat na jako s olujnim udarima, u gorju jako do olujno! Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak sredinom dana, vidljivo je da će na Kvarneru biti olujnih udara, a u višem gorju lokalno i orkanskih! Izvor : Istramet
Prikaz ukupne količine oborina u petak, vidljivo je da će najviše oborina po običaju pasti u zaleđu Rijeke te gorju, a najmanje na Kvarnerskim otocima. Izvor : Meteoadriatic

Subota poluoblačna uz umjerenu naoblaku, a u prvom dijelu dana još uz mjestimičnu slabu kišu koja će ponovno biti krajem dana. Puhat će umjereno i jako jugo, u gorju jak jugozapadnjak. Temperaturno nešto niže nego u petak.

Nedjelja uglavnom oblačna uz povremenu umjerenu naoblaku, Puhat će slabo do umjereno jugo, a temperaturno slično suboti, detaljnije u vezi vikenda pročitajte u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj