Vlažno i nestabilno do daljnjeg, tjedan mediteranske ciklone i afričkog pijeska

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz trenutne sinoptičke situacije.

Uvod

Kao što smo već svi popratili, ovaj mjesec imao je sve karakteristike samo ne zimske, svih 29 dana izgledno je da će proći s temperaturom iznad prosjeka. Naime, po grafu srednje dnevne temperature uočljivo je da se temperatura u čitavoj PGŽ kretala između prve i druge standardne devijacije, odnosno toplog odstupanja što malo koji mjesec napravi.

Prikaz hoda srednje dnevne temperature (crna linija) za postaju Rijeka, žutim markerom označen je mjesec veljača, a siva linija označava prosječnu mjesečnu temperaturu zadnjeg klimatološkog prosjeka 1991 – 2020. Izvor : DHMZ , dorada RiMeteo

Zbog proljetnih temperatura mnoge su voćke počele pupati, a neke već i procvjetale, samo se nadamo kako klimatološko proljeće neće donijeti zimske „repove” jer bi mogli biti kobni za te biljke.

Do vikenda se družimo uz mediteransku ciklonu, a zatim i novim ciklonama s Atlantika uz nešto niže temperature.

Sinoptička situacija

Na vrijeme trenutno utječe duboka ciklona koja se centrom nalazi kod Korzike (mediteranska ciklona) te zbog svoje jačine i veličine strujanjem zahvaća područje sjevera Afrike od kuda povlači topal i vlažan zrak preko Jonskog mora prema Jadranskom moru te na kraju i našem području. Zbog toga prema zapadnom Balkanu te Italiji pristiže veća količina saharskog pijeska pa će kiša u narednim danima biti izrazito prljava.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije. Crvenom strelicom označen je put toplog strujanja te čestica pijeska iz Sahare. Izvor : Neverin, dorada RiMeteo

Mediteranska ciklona do vikenda meandrirati prema Siciliji te zatim na sjever Italije pa će vrijeme do tada na našem području prevladavati slično uz obilje oblaka, juga te ponešto oborina koje će biti češće prema kraju tjedna. Ciklona će se raspasti u subotu na sjeveru Mediterana kako se hladan zrak s Atlantika bude približavao zapadnoj Europi.

Na području Azora nalazi se jaka anticiklona, a po sjeveru Atlantika i dalje imamo nesmetni prolaz ciklona koje povremeno zahvaćaju hladan zrak sa sjevera. Tijekom četvrtka ta će se dva sustava postaviti u povoljnu poziciju gdje će se otvoriti prostor za spuštanje hladnog zraka između njih prema zapadnoj Europi.

Hladan zrak će dolaskom do zapadne Europe nakratko zastati s obzirom da se ciklona na sjeveru Atlantika neće pomicati dalje od Engleske pri čemu će se otvoriti prostor za uzdizanje anticiklone prema sjeveru što bi se u novome tjednu moglo odraziti u obliku zimske sinoptičke situacije koja može i ne mora biti povoljna za naše područje.

Prikaz sinoptičke situacije za vikend gdje se jasno uočava podizanje grebena Azorske anticiklone (crvena linija) te položaj ciklone kod Engleske koja će postepeno gurati hladnu frontu (plava linija) prema središnjoj Europi pri ćemu bi trebalo doći do potenciranja sekundarne ciklone kod Genove. Izvor : Meteociel, dorada RiMeteo

Dok se anticiklona bude uzdizala prema sjeveru Atlantika, ciklona kod Engleske postepeno će pogurati frontu prema središnjoj Europi pa bi se zahvaćajući Alpe potaknulo stvaranje sekundarne ciklone kod Genove koja bi krajem tjedna ponovno mogla utjecati na vrijeme donoseći nove oborine nakon Mediteranske ciklone.

Dakle, dugotrajne stabilizacije i dalje nema na vidiku, a kiše i juga neće biti naodmet.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak do popodne uz kišu, a zatim će se do kraja dana zadržati oblačno uz povremenu slabu kišu. Ukupno bi moglo pasti 1 – 15 mm kiše. Puhat će umjereno do jako jugo posebice izraženo na jugu Kvarnera te otvorenom moru gdje udari mogu biti i olujni. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Srijeda oblačna, a povremenih slabih oborina može biti samo mjestimično. Jugo još ujutro na jugu Kvarnera jako, a zatim smirivanje do sredine dana kada će okrenuti na istočnjak i buru koja bi prema kraju dana trebala pojačat na jaku, osobito na istoku Kvarnera. Bura će biti fenskog karaktera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, na jugu Kvarnera do 15°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine udara bure gdje se vidi da je u pitanju na udare olujna bura koja će biti fenskog karaktera, odnosno dodatno će zagrijavati zrak tijekom dana, ali i noći pa je na području Senja izgledna jako topla noć. Izvor : Istramet

Četvrtak također oblačan uz povremene slabe oborine koje će biti mjestimičnog karaktera. Buru će sredinom dana ponovno zamijeniti istočnjak i jugo koje će prema kraju dana jačati na jako, na otvorenom moru i s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Prikaz udara vjetra u četvrtak navečer kada će ponovno biti južina na snazi, na otvorenom moru izgledni su olujni udari. Izvor : Istramet.

Petak oblačan uz češću kišu koja povremeno može biti umjerena. Puhat će umjeren istočnjak i jugo. Temperaturno stupanj dva niže.

Vikend oblačan uz povremenu kišu, osobito u nedjelju kada će kiša biti češća i obilnija. Puhat će jugo, u nedjelju jako s olujnim udarima. Temperaturno osjetno hladnije, a u nedjelju u višem gorju može pasti i malo snijega.

Sličan sadržaj