Ciklona donosi, kišu, snijeg, buru, ali i kišu koja se ledi

Nakon dugo vremena temperature su se vratile u okvir prosjeka za studeni ili čak i ispod njega. Vidjelo se to i po temperaturama izmjerenim u nedjelju u 13 sati na DHMZ postajama u PGŽ. Oko nule je bilo u gorju, u Rijeci ispod 10°C, a na južnim otocima tek malo više od 10°C.

Unatoč suncu na Kvarneru nije bilo toplo, puhala je i umjerena do jaka bura, koja je pojačavala osjet hladnoće. U gorju je bilo slabog snijega, a prve pahulje mjestimice su zabilježene i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske.

Oborine su bile posljedica premještanja oslabljene fronte, istočnije od Hrvatske. Već tijekom ponedjeljka na vrijeme će djelovati novi sustav, ciklona iz zapadnog Sredozemlja koja će donijeti i nove oborine, kako se bude premještala prema Sardiniji i Korzici.

U ponedjeljak poslijepodne doći će do porasta naoblake, a do večeri se na Kvarneru očekuje i mjestimična kiša, dok će u gorju biti snijega. Bura će prema kraju dana jačati i mjestimice imati i olujne udare.

Glavnina oborina očekuje se u noći na utorak kada bi u gorju moglo pasti između 15 i 30 cm snijega, iz razloga što će se dolina ciklone iz Sredozemlja proširiti na sjeverni Jadran uz stvaranje centra. Zbog toga će doći i do zatopljenja po visini, a uz hladnoću pri tlu, u utorak prijepodne stvorit će se uvjeti za opasnu kišu koja se ledi u dodiru s tlom, koja bi do poslijepodnevnih sati posvuda trebala prijeći u kišu na većem dijelu Gorskog kotara.

Što se Kvarnera tiče očekuje se većinom kiša, a mogući su lokalno i jači pljuskovi uz mogućnost grmljavine, osobito u ponedjeljak kasno navečer i u prvom dijelu utorka. U ponedjeljak kasno navečer snježna granica može se samo prolazno spustiti na oko 400 metara. Na Učki i Ćićariji također može biti prolaznog snijega, ali se očekuje i kiša koja se ledi, a zatim i kiša.

Puhat će bura koja u utorak u noći lokalno može imati i orkanske udare. Slabljenje vjetra očekuje se prema jutru, kada se i ciklona popuni.

Do utorka kasno navečer vrijeme će se smiriti, a još slabih oborina može biti tijekom srijede. Temperature će porasti.

Naslovna: Očekivani položaj ciklone u utorak ujutro u 4 sata, model GFS, meteociel.fr

Sličan sadržaj